Kräftskiva igen...

8/29/2010

Igår var det dags för kräftskiva igen. Denna gång var vi hembjudna till Nettan och Markus på Öland. De köpte för 6 år sedan ett rivningsfärdigt hus, som de har totaltrenoverat. Så nu har de ett sådant drömhus, en riktig inbyggd öländsk gård med lador, kullersten, jordkällare, ja allt som hör till. Det stora boningshuset som är över 100 år har återfått sin gamla stil, men i en modern tappning.


Nettan hade gjort tre olika sorters pajer, en sallad med massa olika grönsaker, halloumi och valnötter, två olika sorters ostkräm att bre på brödet (crème fraiche blandat med två olika sorters ost) och sedan hade Markus gjort en underbar örtvinägrett som passade både till brödet och salladen. Utöver detta åt vi mer än 1 kg kräftor var...
Så hann vi lagom hämta andan lite innan det bjöds på kladdkakemuffins med en gömd Marianne i botten serverade med glass, hallon och blåbär. Mätta? Skojar du?!


Vi fick inte ta med oss någonting till festen, men jag kunde inte låta bli. Ett lite annorlunda paket.



Jag bakade helt enkelt lite bröd (igen), för det säger de flesta inte nej till i alla fall. Baguetter som jag hade smaksatt på två olika sätt.


Fyllda baguetter
, 3 st
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 msk olja
2 tsk salt
4 dl durumvetemjöl
9-10 dl vetemjöl special

Fyllning till 3 baguetter:
- 1 dl olivolja, 1 dl repad timjan, rivet skal från 1 citron och 3 krm salt
- 1 dl olivolja, 1 dl riven ost och ½ dl strimlad basilika
- 1 ½ dl valfri pesto

Lös jästen i det ljumna vattnet, tillsätt resten av ingredienserna och det mesta av vetemjölet. Arbeta i maskin till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Kavla ut varje bit till en rektangulär platta. Bred fyllning på mitten på varje degplatta. Rulla sedan ihop från långsidan. Lägg baguetterna på en pappersklädd plåt och låt dem jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda bröden mitt i ugnen i 15-20 minuter.

I Nettan och Markus hem finns endast fyra kokböcker. Inte för att de lagar så lite mat, utan på grund av att de nästan aldrig följer några recept. Hittade dock ett exemplar av "Vår kokbok" som såg tämligen välanvänd ut.



Och i denna hittade jag detta lite annorlunda och inte så trevliga "recept", men i vissa situationer mycket välbehövligt.


Eftersom det regnade ute så satt vi inne och kurade. Vad passar då bättre än att avsluta kvällen med att spela... Känner ni igen spelplanen? Kanske bara vi från landet som gör, hi hi...


Bondespelet! Trots att spelreglerna står i locket, blev det lite diskussion kring dessa. Johan tog helt sonika och ringde 118118, frågade om en viss regel och fick svar! Jag som trodde deras reklam var på skoj...

11 kommentarer:

  1. Oj, det var längesedan jag spelade det spelet. Kommer ihåg när jag var ung och vi kunde sitta och spela det flera dagar i sträck! Skulle vilja ha ett sånt spel på nätet eller som PCspel fast inte Farmville.. =)

  2. Så kul med spel, tyvärr är det en sak som delar vårt hem i två läger. Håkan gillar inte alls att spela spel och Anki älskar allt från Monopol till ja, Bondespelet!
    Tycker att du ska prova Bloody Mary (om du gillar tomatjuice förståss...) men gör den på en riktigt god juice så den blir så god som möjligt.

  3. Bondespelet är bäst! Jag fick deras jubileumsupplaga i julklapp för några år sedan. Kräftskiva är inte fel det heller, jag hade gärna ätit dina baguetter istället för "köpe-värme-vitlöksbröden" vi blev bjudna på i helgen.

  4. Vilken nostalgisk spelplan! Det var grejer det förr..numera spelas det inte mycket här hemma, då den andra hälften i stort sett avskyr sällskapsspel!
    Men vilken mysig kväll ni haft...Hoppas receptet på Racerbajs inte behövs användas lika ofta som "kokboken" :-) Kram Gourmetmorsan

  5. KLart att du också måste testa macarons, tror nog att dina skulle bli lika fina som alla andras!!

  6. Jag älskade det där spelet när jag var liten! :-D

  7. Klart att man måste ha något snabb och behändigt eh... "vid racerbajs" - frågan är om det funkar eller ens är gott. Ditt recept på smaksatt bröd verkar betydligt godare.

  8. De fyllda baguetterna spg verkligen skitgoa ut!

  9. Såg ut som om ni hade en jätte mysig kväll. Deras hus såg hur fint som helst ut!

  10. cheeezus, det är ju bondespelet! har mycket traumatiska minnen från min barndom när mina två äldre syskon hade ordentliga bondespels-turneringar. those were the days!

  11. Premiär med "Bondespelet" för min del, kanske har sina naturliga förklaringar?? Kul vart det iaf, och kräftorna med tillbehör dess för innan satt som en fläskläpp! Tack alla inblandade!
    Mer mat åt folket!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.