Smulfria scones med äpple

8/23/2010

Jag brukar passa på att baka mycket bröd när jag ändå slabbar ned hela köket. Kan inte skylla på barnen där... Sedan stoppar jag in allt bröd i frysen, utom det vi ska äta samma dag. På så vis känns det som vi alltid har nybakat bröd hemma, för vi tinar sedan brödet i micron och då blir det som färskt. På så vis bakas det sällan hela bröd eller limpor hos mig, i så fall ska det vara något som håller sig färsk länge så som Renèes goda bröd eller valnötsbröd.
Men om det nu gapar tomt i hela frysen på varenda liten brödkant så får det bli scones. Det är nog många som svänger ihop en sats scones på helgen för att sedan kunna njuta av en lite större helgfrukost. Dessa innehåller ägg och blir på så vis mindre smuliga och äppelbitarna gör dem lite saftigare.


Smulfria scones med äpplen
, 2 kakor/8 bitar
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
2 äpplen, skalade, urkärnade, i tärningar
1 ägg
3/4 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 °. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smula i fettet till en smulig massa. Tillsätt sedan äppeltärningar, ägg och mjölk. Arbeta samman degen och dela den i två bitar. Platta ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter, på en pappersklädd plåt. Skåra kakorna med mjölad kniv till fyra bitar. Grädda dem mitt i ugnen i 15 minuter. Avnjutes ljumna.Ägg är ett måste på helgen, gärna ett par, men denna helgen var jag inte så kaxig efter lite festande... Men jag fick ned ett tillsammans med lite inlagd sill i alla fall :-/
Berra får man begränsa lite för annars sätter han i sig ett helt fack...

6 kommentarer:

 1. Scones är ju bara så gott! Med smör, ost och marmelad. :-)
  Håller med om att det är gott med ägg. Vi brukar ha lyxfrukost ibland (skiljer sig inte så mycket mot vanlig frukost) men då kokar vi ägg.

 2. mmm, scones är fina grejer det :)

  jag tog faktiskt inte en enda grogg i halmstad, men däremot kan jag ju säga att vinet smakade nästan lite extra bra där!

  hm, det är väl svårt att misslyckas med bullar? eller är det att de ska gräddas så kort tid som är boven? jag har för första gången i livet försökt mig på att göra kalljästa bullar idag, nu står de på bänken och svalnar så jag kan garnera med lite kristyr, sen ska det minsann provsmakas!

 3. Hej Remsan, ska testa det där med ägg i scones nästa gång, kanske till helgen :-) Själv händer det att jag bakar scones med kesella, då blir de också smulfria ... och lite sega, det gillar jag.

 4. Det ser ut som en alldeles utmärkt frukost! Jag hade förmånen att få mumsa hotellfrukost i Skåne, inte dumt det heller. Fast inget slår hembakade scones, måste prova dessa någon gång....snart!

 5. Tack för tipset om ägg i sconesen!
  Det ska jag testa nästa gång.
  Vilken trevlig kräftskiva ni hade!

  Ha det bra! /Åsa.

 6. Att ha bröd i frysen som man dessutom bakat själv är lite lyx och så himla behändigt att alltid ha färskt bröd hemma.
  Måsens matbröd såg också himla gott ut, måste försöka lägga det på minnet till nästa gång man bakar..
  MVh

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.