Frusen cheesecake

8/04/2010

För någon dag sedan hade vi middagsgäster och jag hade fått för mig att jag skulle ha lite asien inspirerade rätter. Provade för ett tag sedan två vietnamesiska rätter från Gourmetmorsans blogg, som vi tyckte blev så himlagott. Så dessa rätter fick det bli igen i sällskap av med ceviche på pilgrimsmusslor och kyckling med jordnötssås. Och nu tänker jag inte vara blygsam för det blev så in i bubblan gott :-) (Tack Madeléne!) Till dessert gjorde jag en enkel cheesecake och serverade med en bärsås. Jag tror min väninna Lena gett mig receptet för länge sedan, och jag har gjort den många gånger sedan dess. Kakan går att smaksätt på många olika sätt och servera med vilken frukt eller bär man vill, men personligen tycker jag inte de ska vara för söta som en liten brytning mot kakan.


Frusen cheesecake
, 8-10 bitar
6 Digestivekex (gör du den under vintern så ta pepparkakor)

Skål 1:
3 äggulor
200 g Philadelphiaost
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Skål 2:
3 dl vispgrädde, vispad (inte för hårt)

Skål 3:
3 äggvitor, vispade till hårt skum

Smula kexen fint och fördela (plant) i botten på en form med löstagbar kant.
Vispa ihop alla ingredienserna i skål 1 till en slät smet. Tillsätt sedan skål 2 och till sist skål 3.
Ringla ned smeten i formen, men försiktigt så inte alla kexsmulor hamnar i en kant av formen.
Ställ in i frysen i minst 4 timmar. Vänd kakan upp-och-ned på ett fat. Garnera/servera tillsammans med bär eller bärsås.


Så här såg middagsbordet ut, från vänster: kyckling med jordnötssås, chili- och limekryddad scampi, vietnamesisk nudelsallad, köttfärsknyten i salladsblad á la Jones och ceviche på pilgrimsmusslor.



Kyckling(spett) med jordnötssås, 4 pers.
600 g benfritt kycklingkött (tex tunt skivade filéer skurna på längden)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev. röd currypasta el. röd thaicurry (pulver)

Jordnötssås:
3 dl vispgrädde (ingen lättare för då blir såsen för tunn)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl hackade jordnötter
1 hönsbuljongtärning
1 msk farinsocker
1-2 tsk sambal oelek
½ dl jordnötssmör (creamy)
½ lime, saft och rivet skal

Trä eventuellt upp kycklingbitarna på spett och stek dem runt om. Krydda med salt peppar och om så önskas röd curry. Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull och låt koka någon minut. Servera såsen tillsammans med kycklingen.



Ceviche på pilgrimsmusslor, 4 förrätter
8-12 pilgrimsmusslor, tunt skivade
3 lime, rivet skal från 1 saften från 3
1 röd chili, finhackad
½ tsk flingsalt
½ dl olivolja
½ röd paprika, finhackad
½ gul paprika, finhackad
1 salladslök, strimlad
svartpeppar

Lägg de skivade pilgrimsmusslorna på ett djupt fat. Häll över limeskal, limesaft och chili samt strö över saltet. Låt stå ca 1 timme. Häll över oljan och strö över paprika och salladslök. Dra ett par varv med pepparkvarnen över.

20 kommentarer:

  1. Så mycket gott, det måste vara ett himmelrike att bli hembjuden till dig!

  2. oj så mycket gott!!! Härligt med lite ny inspiration...

  3. O gud va god cheesecaken ser ut! Och maten ser jättesmarrig ut! Tack så mycket! Om du har tid o lust får du gärna kolla in på facebook där vår fotograf lagt upp fler bilder från bröllopet: http://www.facebook.com/album.php?aid=198602&id=109393146174&ref=mf#!/album.php?aid=198602&id=109393146174 kram Anna

  4. Jag älskar kinamat, måste ju ta och prova de där spetten, de är ju säkerligen hur läckra som helst :)

  5. Ja det har ju slunkit ner några kycklingspett med jordnötssås de senaste veckorna... men det är ju så gott!
    Dom där pilgrimsmusslorna blev vi väldigt intresserade av, ska dom ha varit frusna innan?

  6. Jag fullkomligt älskar frusen cheesecake! Och maten ser otroligt god ut! Ha det jätte bra! Kram Daniella - BakeCake

  7. Sv: Ja, jag skulle tro att pilgrimsmusslorna måste varit frusna i -18 grader i minst 3 dygn så som med lax.

  8. Maten ser verkligen underbar ut!

  9. Ååh, frusen cheesecake är det bästa!

  10. Tack Emmy! Du é la för go´:-) Men det ser ju hel förträffligt ut med ceviche och kycklingspett som sällskap till de andra rätterna!
    Vi har själv gjort det vietnamesiska fler gånger om faktiskt. Både med och utan gäster...och det har verkligen uppskattats massor!
    Kram Gourmetmorsan

  11. Vilken härlig middag, kul med flera rätter att servera vid samma måltid. Nu åker du in på blogglistan så jag kan komma ihåg att besöka dig lite mer regelbundet!

  12. Wow, det låter och ser så gott ut alltsammans att jag nästan ramlar omkull. Typiskt också att du glömde bjuda mig! ;-)

  13. Ääääälskar cheesecake! Behöver alltid nya recept! Ser ut som om ni hade det lyckat - som alltid! :-D
    Kram Karin

  14. Ohhhh, vad gott det ser ut! Ska definitivt prova några av recepten snart......ja, varför inte idag :)

    Allt gott!

  15. jösses vad fint det ser ut! fantastisk dukning, grym mat och perfekt efterrätt. mums!

  16. Så mycket gott! Det vattnas i munnen på mig - dags att gå på lunch tror jag. :)

  17. Men Guud vilken festmåltid!!

  18. Frosen cheesecake är något av det godaste jag vet!!!
    Får nog svänga till en sån en dag snart!
    Ha en trevlig helg!

  19. Härlig måltid och kul med lite ny inspiration! Frosen cheesecake ska jag definitivt laga till nästa festmåltid! :)

  20. Lånade receptet på Frusen cheesecake...... Den var jätte god....

    MVH Nathalie

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.