Sug efter rom

8/27/2010

För ett tag sedan var jag grymt sugen på romsås, tyckte jag stötte på romsåsbilder lite överallt. Och så var röd caviar helt slut i min butik! Och jag handlar ändå i en rätt stor matbutik. Hur kan den då ta slut? Hur stor är sannolikheten att alla ska göra något med just röd caviar? Är det för att alla har haft kräftskiva och bakat västerbottenostpaj som de dekorerat den med just röd caviar?
Men så fick jag min burk med caviar till slut i alla fall. Vad passar då bäst om inte en finfin bit med lax. Vi åt även smörslungade (ok, smörindränkta) morotsslantar och kokt färskpotatis. För så länge man inte behöver använda potatisskalare så är det väl färskpotatis, och då måste det fortfarande vara sommar eller hur?! Hör ni höstångesten...



Ugnsbakad lax med romsås, 4 pers.
600 g lax i bit eller 4 portionsbitar
salt
grovkrossad vitpeppar
dillfrön
en nypa socker

3-4 dl crème fraiche
80 g röd caviar (stenbitsrom)
½ dl hackad dill (fryst går bra, inte torkad)
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225 °. Täck botten på en ugnsform med grovsalt eller havssalt (bara om skinnet på fisken är kvar). Lägg fisken i formen med skinnsidan nedåt. Jag kryddade med salt,vitpeppar, dillfrön och lite socker, men det att ta vad man tycker om. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter.
Blanda alla ingredienser till romsåsen och låt stå kallt fram till serveringen. Jag tycker att just till romsås ska det vara crème fraiche, jag använder iofs aldrig lättfraiche, men såsen ska vara tjock tycker jag.

Ikväll ska vi äta fondue, för det var länge sedan. Så mysigt och så himla gott! Ha en trevlig helg!

11 kommentarer:

  1. Ja romsås är sååå gott! Jag köpte färsk torskfilé och panerade och köpte hemlagad romsås av fiskhandlaren! Tack för receptet - nästa gång gör jag de själv ;-)

  2. Mmmm... romsås till fisk är ju hur gott som helst. Jag har bara ätit det hemma hos andra och aldrig gjort själv, men nu kan jag ju göra det själv när du skrev upp receptet. :-)
    Lax till är ju perfekt.

  3. Ja, romsås är riktigt gott! Visst är det störande när något tar slut i butiken och man bara måste ha det!!

  4. Ha ha när jag läste rubriken tänkte jag genast på Mojitos ;) men romsås är också gott och det ena behöver ju inte utesluta det andra...även om jag inte tror kombinationen vore så lyckad. Trevlig helg!

  5. Jag ska göra den här meny eftersom jag älskar lux och romsås ;d riktigt gott de ser ut!!

  6. Haha....när jag läste rubriken tänkte jag först att du var sugen på att åka till staden Rom. Sen tänkte jag på alkoholen rom....ja, det är väl jag. Sitter o dricker vin och funderar på semesterresa. Men gott med romsås oxå....:)
    Lycka till imorrn!

  7. Jag är hopplöst vankelmodig beträffande hösten, ena dagen vill jag bara laga mustiga grytor och den andra gärna rökt fisk och potatissallad. Romsås är ju fasligt gott, nu vet jag nog vad det blir för söndagsmiddag....

  8. Fler som trodde att du menade alkohol, undrar vad det säger om oss...? Men du har helt rätt, romsås är bara så gott. Vi provade en ny sås till lax i dag och den var inte heller helt fel, en slags örtsås blev det.
    Fondue var länge sedan, men det känns verkligen som det är tid för det snart eftersom det känns som hösten har anlänt.

  9. Smörslungade (eller smörindränkta ;-)) är riktig mormors mat för mig. En gång provade jag att dra i lite socker också enligt ett gammalt husmorsrecept jag hittade. Tror det stod "glaserade mörötter"i den lille kokboken. Mycket gott var det i alla fall.

  10. Mums vad smaskigt! Ikväll blir det kräftor och krabba här hemma :-) Ha en riktigt skön helg! Kram Karin

  11. Jag brukar göra nästan likadant, fast blandar i räkor och pressad citron med i såsen, häller allt på laxen och in i ugnen.. Också super!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.