Glöggfest

11/30/2010

Tack så jättemycket för alla gratulationer som strömmat in från olika håll, via bloggen, facebook, mail och sms. Det är otroligt vad grattad man kan bli på olika sätt. På så vis var det sämre förr ;-) Jag granskade mig lite extra i spegeln igår och funderade länge om det verkligen var en 37-åring där... Vi säger runt 30 tycker jag! det kommer lite bilder från kalaset så småningom.

Här kommer lite bilder från glöggfesten jag och mina kollegor hade. Jag tror att det fanns 11 sorters glögg att prova!



Vi testade bland annat årets glögg från Blossa, som fått smak av saffran. Även om jag inte är så förtjust i saffran smakade även jag den. Och den smakade inte så mycket saffran...
En glögg som var spännande var lakritsglöggen. Den var dock inte så god till ostbrickan.
Lättglöggen med smak av lingon tycker jag är god. Likaså fanns det en med smak av äpple och kanel som var jättegod.



Medan vi smuttade och provsmakade glögg hjälptes alla åt att fixade en härlig buffé med lite julig inspiration. Frida hade tagit med sig olika frukter. Var första gången jag smakade pomelofrukt och jag tyckte den var god.



Petra svängde ihop en vintrig sallad med bladspenat, rosésallad, mango, avokado, cocktailtomater, fetaost, rödlök, torkade tranbär och pinjenötter.
Anita hade gjort en cheesecake med ädelost på pepparkaksbotten toppad med pumpakärnor. Kanongod! Receptet finner ni här.



Mitt bidrag blev kallskuret med juliga smaker. Om man kan ha kallskuret på vintern? Klart man kan! Jag stekte fläskytterfilé och skar i skivor och kycklinginnerfiléer (hade dock varit bättre med filéer i skivor) och marinerade sedan dessa.

Apelsin- och glöggkryddad fläskytterfilé:
600 g fläsk(ytter)filé
4 krm salt
2 krm svartpeppar
1 dl pressad apelsinjuice
½ dl rapsolja
½-1 msk honung
3 cm ingefära, skalad och skivad
3 stjärnanis
1 kanelstång

2 apelsiner, skalade och skivade
1 kruka timjan

Stek köttet runt om i en stekpanna och tillaga det sedan klart i ugnen. Låt kallna. Blanda ihop apelsinjuice, olja och kryddor. Lägg marinaden och köttet i en påse och låt vila i kylen över natten. Skär upp i skivor, lägg upp på ett fat tillsammans med apelsinskivor och timjan. Häll över marinaden.

Glöggmarinerad kyckling med rosmarin och ingefära
600 g kycklingfilé
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vinglögg
1/4 dl rapsolja
1 msk riven ingefära
1 tsk kinesisk soya
1 vitlöksklyfta, riven/pressad

½ kruka rosmarin
5 cm ingefära, skalad och skuren i tändsticks stora bitar

Stek kycklingen runt om i en stekpanna. Slå över resten av ingredienserna och låt allt koka upp. Låt det sedan kallna och förvara i kylen fram till servering. Skär upp kycklingen i skivor och garnera med rosmarinkvistar och tunna stavar av ingefära.



Jag tog en bild när jag trodde allt var fram dukat... Men då kom det fram ännu mer gott.



Ännu mer kex, ostar, chokladpraliner, skumtomtar, chokladtomtar...



Camilla känner mig och tog fram de små vinglasen och bjöd på rött.



Och så lekte vi paketleken så klart! Reglerna hittar ni här.



Lisa vann till slut den fina grytvanten som vi var några som slogs om. Den hade passat mig som handen i handsken, ha ha... Kunde glammat till mitt kockande :-)



Och innan vi skulle ut i stormen igen bjöd Patrik på julgransgröna drinkar. Så ramlade vi hem mätta och belåtna, en del med fler paket än andra.

Hipp hipp hurra för Remsan idag!

11/29/2010

Jaja men, idag blir jag 37 år. Det kan man inte tro. Jag vill inte tro det i alla fall. Inte för det att jag har någon åldersnojja, men vem vill bli äldre? Jag älskar mitt liv och vill på ett sätt inte att åren ska gå. I år hade jag i alla fall tur att min födelsedag lyckades infalla dagen efter 1:a advent. De flesta år krockar min födelsedag just med advent och alla som bor i Kalmar ver vad det är den helgen...



...just det, julmarknad på slottet. (Vilket snöigt Kalmar vi har fått!). Och så julskyltning också. Så vad tror ni? Precis, alla är mer intresserade av att gå på dessa tillställningar än mitt kalas. Buhu... Näe, allvarligt så är det mysigt att stå där redo med varm glögg och ett dukat bord.
Men i år var jag själv på slottet och trängdes som alla andra. Idag blir det däremot kalas!
Som de flesta andra matmarknader fanns där en massa gott att både provsmaka och inhandla om det föll en i smaken. Så som goda ostar...



Vackra bröd. Fast jag tyckte de var mer vackra än goda dock...



Havtornsdelikatesser. Jag köpte havtornsjuice som ska göra mig till superkvinna. Sa de inte det?! Bra skulle det vara i alla fall.



Marmelader och senap i långa rader...


Te, kryddor, karameller, you name it, i fina förpackningar.



Nötter med alla möjliga sorters överdrag och smaker.


Ett helt stånd med bara marsipangodis med olika smaker. Där hittade jag en fräck tant. Fräck på så vis att hon verkligen knölade munnen full med smakbitar av marsipan. Hon kunde knappt stänga munnen... Dessa människor förundras jag alltid över. Äter de inget på hela dagen innan de besöker matmarknaden?


Jag fick tyvärr meddela kungen att han varit lite för sent ute med min middagsinbjudan, så jag fick tacka nej. Det var många (gamla) kungligheter på plats och de hade dukat upp flera bord med festmåltider. Fattar inte varför de limmat fast allt i duken, bara... Hm...



Vet ni vad, jag ska ha en alldeles underbar dag idag!

Ädelostfyllda biffar med glöggsås

11/27/2010

Idag har jag varit på julmarknad på Kalmar slott och trängts med en massa andra. När vi kom ut yrde snön och det hade kommit ett nytt decimeterhögt lager på marken. Åh, så mysigt att sedan komma hem och värma sig med både brasa och glögg. Första advent är årlig glöggpremiär för många, även om jag tycker det är gott med lite glögg så fort de ruggiga höstvindarna viner runt knutarna. Glögg är även så gott att ha i maten eftersom det innehåller så mycket kryddor. Jag brukar göra en glöggsås som är grymt god. Denna gång fyllde jag färsbiffar med ädelost och serverade såsen till. Såå gott!



Ädelostfyllda biffar med glöggsås, 4 pers.
600 g nöt- eller älgfärs
1 dl mjölk
1 msk potatismjöl
2 krm svartpeppar
½-1 tsk salt (beror på ostens sälta)
100 g ädelost

Blanda potatismjölet med mjölken och sedan ihop med färs och kryddor. Dela färsen i 8 bitar och lägg en ostbit på varje och forma till biffar/järpar. Stek biffarna runt om. Gör under tiden glöggsåsen och låt den koka i 5 minuter. Slå den sedan runt biffarna och låt allt koka ytterligare ett par minuter. Glöggsåsen hittar ni här.


I år har jag satt egen glögg! Jag hittade ett superrecept (kan inte vara annat...) hos Charlotta. Så nu står glöggen på ett skåp i köket och puttrar (för att hålla nyfika barn borta). Får bli provsmakning framåt jul. Vet ni att det går att göra sangria på glögg om det skulle bli någon över...

Fläskfilé baconbus till fredagsmyset?

11/26/2010

Igår hade vi glöggmys jag och mina kollegor hemma hos Camilla. Tack för allt Camilla! Och tack snälla Patrik för servicen i köket och drinken ;-) Det blev en julig buffé med en rad goda rätter och så klart glöggprovning och en massa ost. Och självklart paketleken som avslutning! Denna gång hade jag lite tur med mig och vann 4-par glittriga örhängen, en julgranskula innehållande lipgloss och en amaryllis. Mer om denna kvällen kommer...
Idag blir det mat som är perfekt till fredagsmyset! Hittade detta receptet hos en annan Camilla och föll för namnet. Det är helt enkelt busenkelt och barnsligt gott. Jag hade ingen grädde hemma (hur detta nu kunde vara möjligt?!) så jag fick ändra lite i receptet.


Fläskfilé baconbus, 4 pers.
600 g fläskfilé, i 2-3 cm tjocka skivor
250 g cocktailtomater, halverade
250 g champinjoner, skivade
1 pkt bacon, strimlat (jag tog lufttorkad skinka 100 g)
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
2 dl crème frache
2 msk sötstark senap
1-2 vitlöksklyfta, pressad
1 msk kalvfond
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Stek svampen i lite smör och lägg den tillsammans med tomathalvorna i en smord ugnsform. Stek baconet och strö det över svamp och tomater. Stek sedan fläskfilén på båda sidor och lägg över grönsaker och bacon. Strö lite mjöl i pannan och späd med vattnet och sedan crème fraiche. Smaka av med senap, vitlök och fond. Häll såsen över allt i formen och strö över osten. Gratinera i 15 minuter. Går bra med vilket tillbehör som helst, vi hade ris och grönsaker.

Trevlig helg allesammans! Så roligt att adventspynta lite. Nu ska stjärnor och stakar fram. Kanske någon liten ängel eller rent av en tomte som smyger fram...

Har ekorrar dörr?

11/24/2010

Så kom snön även till Kalmar. Det var fyra stooora ögon som kikade ut genom (nästan alla) våra fönster idag. De var tvungna att titta ut åt flera håll för att se om det verkligen var sant. Straxt efter klockan 8 var två busungar i full mundering ute i snön och lekte. Deras mamma hade knappt hunnit få på sig några kläder. Än mindre äta upp frukosten. Milia tycket dock att det var synd att inte Magnus (det är vår ekorre) ville komma ut och leka i snön. Men Lowe sa att han säkert satt hemma med stängd dörr och åt nötter. Om han nu har någon dörr... Så funderades det en del kring det, om ekorrar har dörr. Hm...
Detta är en perfekt gryta för de dagar när man hellre är ute och kastar snöboll än inne och lagar mat. Det låter kanske som en tråkig gryta, men jag lovar ett par korvar smaksätter hela grytan. Så ta inte någon korv med menlös smak och gärna några med högt köttinnehåll.



Kryddig korvgryta, 4 pers.
500 g kryddstarka korvar, i slantar (jag använde lammkorv från Wannborga)
300 g vitkål, strimlad
400-500 g krossade tomater
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
400 g blandade/valfria bönor (jag tog Zetas ekologiska mix med kikärtor, kidney och stora vita)

Stek korven och vitkålen i lite olja. Tillsätt tomatkrosset samt kryddorna och låt allt småputtra 5-10 minuter. Vänd ned bönorna. Klitteriklart! Det räcker med en god sallad till, men makaronimaffian fick även lite pastaskruvar.

Vill ni veta något knasigt?

11/23/2010

Jag upptäckte att vi hade en massa must kvar, och då menar jag inte sedan påsk... Jorå, det var julmust från förra året... Jag är urkass på att dricka must. Mina barn är kanske inte det, men än så länge bestämmer inte de och har inte upptäckt vilka mustgömmor det finns i källaren. Lowe skulle bara veta att det dessutom finns en hel kasse full med Lego där nere. Tänk vilken Lowe-dröm, att kunna sitta och pimpla must och bygga Lego hur länge som helst :-)
Men om ni nu skulle få en slatt must över, så slå den i såsen. Brukar göra denna rätt till jul, men nu blev det lite tidigare i år. Receptet kommer från en gammal receptfolder från Arla.


Julmustkyckling, 4 pers.
600 g kycklingfilé
2 dl must
2 dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk torkad rosmarin
1 msk soya
(går att byta ingefäran och rosmarinen mot färska kryddor, då blir smaken lite kraftigare)

Bryn kycklingen i en stekpanna. Blanda crème fraiche, julmust och kryddor, slå sedan i runt kycklingen. Låt koka 10 minuter. Servera med frästa eller ugnsrostade grönsaker och eventuellt ris.
Är man många kan man steka klart kycklingen i såsen i ugnen.

Nu ska jag ta en riktigt varm dusch. Brrr vilket väder. Vi skulle haft middagsgäster ikväll, men ovädret satte stopp för det. Och imorgon ska det bli ännu värre! Så då får vi kanske stanna inne och julpyssla lite :-)

Radiomedverkan och minipajer

11/22/2010

Idag har jag tillsammans med Helena pratat om våra skötebarn i radion, nämligen våra bloggar. Och vår gemensamma blogg Matbloggen som ni finner på Sveriges Radio - Kalmar. Tyvärr kunde Charlotte, vår andra kompanjon på Matbloggen inte vara med.

 
Jag minns knappt vad vi pratade om, jag och Helena blarrade som vanligt på :-) Men då finns ju lyssnararkivet...Självklart var mina kollegor tvungna att driva med mig när jag kom tillbaka till jobbet. De hade pimpat ett av landstinget plastförkläden (såå fint med texten Emmy och en massa hjärtan) och en papprondskål (läs uppläggningsfat) åt mig som numera pryds med "Remsans Bistro". Varför de tyckte detta var så roligt kan ni lyssna på här.

I alla fall en av oss ser poffsig ut, måste vara hörlurarna som gör det, ha ha... Tack Helena och Mari för en rolig radiomedverkan.


Trots ironin hos mina söta kollegor brukar jag vara snäll och baka lite gott åt dem ibland. Så för någon vecka sedan när vi skulle ha höstlunch och utbildning på jobbet, hade jag blivit tillfrågad att göra någon dessert/kaka som man kunde ta med sig i handen eftersom vi skulle förflyttas oss efter lunchen till en föreläsningssal. Det skulle smaskas cirka 40 kakor. Hm... Jag klurade lite. Något i formar skulle vara smidigast tänkte jag och så gärna lite "höstigt". Jag provbakade lite och hade makens kollegor som testpanel. Jag provade att göra chokladmazariner, men jag hade svårt att hitta en glasyr som passade tyckte jag. Tillslut föll valet på dessa kakor. Det kändes som lingon och kola passade bra så här års. Jag fyllde kakorna med olika mängd sylt. Testade även att ha 50/50 lingonsylt och även bara lingon, så det är helt en smaksak hur söta kakor man vill ha.


Minipajer
med lingon och kola, 16 st.
150 g smör
3 dl mjöl
3 dl havregryn
2 msk socker
1 äggula

2 dl lingonsylt, ca 1 msk/kaka alt. halva mängden lingon

1 ½ dl grädde
3/4 dl socker
3/4 dl ljus sirap
1 ½ msk smör
1 ½ vaniljstång (alt. ½ tsk vaniljsocker)

Sätt ugnen på 200°. Blanda samman ingredienserna till en deg. Lägg undan ca 1 dl deg. Forma resten till en rulle och skär i 16 bitar. Tryck ut bitarna i små aluminiumformar. Förgrädda formarna i 8 min. Fördela sylten i formarna. Blanda ingredienserna till kolasmeten i en kastrull och låt koka ca 20 min, till ca 120°, det ska vara en tjock kolasmet. Fördela i formarna. Smula resterande deg över kakorna. Grädda ytterligare 12 min. Servera som de är eller med en klick vispad grädde eller vaniljvisp till som en liten paj.

Kan säga att det var ingen hit att koka kolasmet till 3 satser på samma gång... Jisses, smeten tjocknade ju aldrig...

Tjejtrippen

11/21/2010

Jaha, då var jag tillbaka i ett Kalmar som inte visar sig från sin bästa sida alls idag. Hur ruggigt får vädret vara egentligen?! Trippen till Karlskrona var mysig så klart. Fyra utschasade (tja nästa...) småbarnsmammor som släpps lösa för shoppning och annat trevligt kan bara bli bra.
Så shopping var just vad vi började lördagen med. Karlskrona är en liten stad, men har ändå en hel del trevliga butiker. Väldigt många inredningsbutiker framför allt. Så lite smått och gott att pryda hemmet med blev det. Julpyntet var framme i varje butik.



Och ett par änglavingar, för jag vet en liten tjej hemma hos oss som kan behöva ett par ;-) Det är samma tjej som har målat "fondväggar" på tre ställen i vardagsrummet, målat på två skåp, ett par stolar, en kudde, under bordet... Listan kan göras låååång.


Lunchen intogs på ett italienskt ställe, där jag åt casalinga di mare (tror det kallades så, men casalinga betyder tydligen hemmafru så jag vet inte...). Det var som en tjockare pizza. Jag hade föredragit en hälften så stor med dubbelt så mycket sallad till, men den var god.


Innan vi skulle åka iväg på kvällen show åt vi 2-rätters. Till förrätt tog gratinerade gröna musslor med provencalesmör och örtsallad. Mycket mumsigt.



Till varmrätt valde jag örtbakat lamm med hemlagad fond, rotfrukter och bärkapris. Serverad tillsammans med potatisgratäng med bacon och gräslök. Mycket gott. Dock var lammet lite för väl tillagat, men ett stort plus för krispiga rotfrukter.


Lotta och Fia delade på en ljuvlig chokladpafait och en ostbricka, men jag var alldeles för mätt...



Det var kul att komma till arenan som var proppfull med glada tjejer. Även om jag inte gillar "tjejhysterin" som uppkommer när de samlas i flock, dricker lite alkohol och blir som galna så fort en kille visar sig. Det som faktiskt balanserade upp showen bra var Måns Möller, som visade på stor självironi och humor. Och dessa duktiga dansare! Eftersom jag själv helt saknar taktkänsla eller dans i blodet älskar jag att titta på så bra dans.



Kvällen avslutades med en drink på efterfesten. Jag tycker det är kul att ge bartendern fria händer. Jag ville ha en drink som var mer sur än söt. Han tog bland annat någon av Bools-mixerna och champange och en massa is. Nja, det var synd på skumpan.


Slutet gott, allting gott. Hotellfrukost!!! De hade ett bra sortiment i buffén tycker jag. Men något jag undrar över är, när började man söta äggröran? Det har varit så på alla mina senaste hotellfrukostar.


Tack Lena, Lotta och Fia för en rolig helg!
Och så vill jag även passa på att tacka Lena - Alma Mater som gett mig en award. Tack snälla du!

Fruktmörat kött

11/20/2010

Vem hade kunnat tro att frukt kunde göra kött så mört?! För en tid sedan blev vi ju bjudna på entrecôte marinerad i päronmos och nu testade vi kyckling i kiwimarinad. Jisses, vilken kyckling! Den gick knappt att steka för den var så mör att den föll sönder. Ingen ska någonsin våga bjuda mig på en torr kyckling i framtiden...
Kycklingen passar nästan på vilket buffébord som helst. Gillar man inte jordnötssås så kan jag tänka mig flera olika såser som passar till. Vi testade även att dippa den i endast sweet chilisås och det var gott det också. Även om Berra var lyrisk över jordnötsdipen.
Och woken går alldeles utmärk att servera som ensamrätt. Personligen tycker jag inte att det behövs något ris till den men övriga familjen var av en annan åsikt :-)

 


Kiwimarinerad kyckling med jordnötsdip,
4 pers.
600 g kycklingfilé, i 3x3 cm bitar
3 kiwi, skalade och mosade
1 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kinesisk soya
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Jordnötsdip:
1 dl jordnötssmör
1 dl sweet chilisås
½ lime, saften

Blanda kycklingbitarna med kiwimoset, olja och kryddorna. Låt allt marinera i kylen 1 timme. Stek kycklingen i omgångar i smör.

Teriyakiwok med sallad
, 4 pers.
4 halvtinade fläskkarrékotletter ( 400-600 g)
½ dl teriyakisås, köpt eller egen
2 röda chili, finhackade
2 paprikor, i mindre bitar
1 rödlök, strimlad
½ purjolök, strimlad
½ kruka koriander
1 romanssalladshuvud, strimlat
1 färsk mango, tärnad
1 dl salta jordnötter, grovhackade

Skär de halvtinade karréskivorna i lövtunna skivor. Blanda köttet med teriyakisåsen och marinera i 15 minuter så köttet tinar helt. Woka köttet på hög värme i ett par minuter. Lägg åt sidan. Woka sedan chili, paprika, röd lök och purjolök på medelvärme ett par minuter. Blanda ned köttet och koriandern. Lägg salladen på ett stort fat, fördela woken över samt mango och nötter. Vispa ihop ingredienserna till dipen och servera den tillsammans med kycklingen.


Egen teriyakisås
gör ni så här:
2 msk balsamvinäger
3 msk sweet chilisås
1-2 msk färsk ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, riven
3 msk japansk soya
2 msk rapsolja
2 msk sesamolja

Ha en alldeles underbar dag, för det ska jag. Jag och tre väninnor ska hoppa in i bilen för att åka till Karlskrona för shopping, drinksippande och Ladies Night! Ja, ni förstår ju själva, det kan bara bli bra :-D Tjing tjing och trevlig lördag!

Indisk snabbmat

11/19/2010

Någon dag före Fars dag så damp det ned ett paket med posten till mig. Det var fyllt med produkter från Santa Marias indiska sortiment som nu har en kampanj tillsammans med Buzzador. Vilket jag är och då får man möjlighet att prova nya produkter och tjänster gratis. Man behöver inte ha en blogg för att vara med, kika in här så får du veta mer.
Paketet passade perfekt! Då kunde vi snabbt svänga ihop middagen tillsammans och jag tänkte att dessa smaker skulle passa både de stora och små middagsgästerna. Och det gjorde det.
Kan vara ett roligt alternativ till tacos, kanske? Jag gillar kryddmixerna, men tycker det är lite läskigt med bröd som håller i flera veckor.


Vi åt tandoorikyckling tillsammans med cachumber sallad, raita, mango chutney, ris och naanbröd.

Cachumber sallad, 4 pers.
2 tomater, tärnade
1 gurka, tärnad
1 liten paprika, tärnad
1 liten rödlök, hackad
½ kruka koriander, hackad
½ citron, juicen
½ dl olivolja
½ påse Raitamix
Barnen fick samma sallad fast utan kryddor.

Raita, 4 pers.
2 dl matyoghurt
½ påse Raitamix
lite hackad koriander

Chicken tandoori, 4 pers.
500-600 g (inner)kycklingfiléer
2 dl matyoghurt
½-1 påse Tandoorimix


Tandoorikryddan kan göras lite mildare genom att man bara tar halva mängden kryddblandning mot vad som anges.

Till dessert hade Lowe och jag tänk vi skulle göra prinsessbakelse, för jag hade sett de här fina. Så vi gjorde rulltårta och fyllde med hemgjord jordgubbssylt, skar i skivor, lade 2 skivor på varandra med vaniljkräm mellan, toppade med vispgrädde blandat med vaniljkräm. So far so good. Men ett hett tips är att köpa färdigkavlad marsipan...
Pappa skrattade och sa att någon konditor kommer jag nog aldrig bli :-) Så efter att ha försökt få dit marsipan snyggt runt ett par av bakelserna gav jag upp. Goda blev de i alla fall!


Och de har vänt den bästa sida till... Märk väl hur jag har försökt rädda deras look med varsitt litet hjärta. Älskar dig pappa!