Första middagen testad

1/23/2012

Idag hämtade jag vår matkasse från Middagskorgen. Det går att få den hemkörd, men jag tyckte att jag lika gärna kunde plocka upp den på vägen hem. Kändes ändå som att det skulle vara tidssparande eftersom jag slapp plocka ihop varorna i butiken. Ångrade mig dock lite när det var kö och jag hade en dotter som höll på att krypa ned (på allvar) i glassdisken. Med tanke på att det finns människor som skickar arga insändare till min lokaltidning om hur snuskigt det är med barn som sitter med ytterkläderna på i kundvagnarna, så kan jag tänka mig hur provocerande det är när bara benen på ungen sticker upp ur glassdisken. Fast jag lovar att den änden kan ibland vara den trevligare på min 3-åring just nu eftersom hon envisas med att kalla folk för snorunge, pisspotta och andra söta saker (inspirerad av Madicken...).

Första rätten som lagats ur Middagskorgens meny denna vecka var viltfärsbiffar med coleslaw och ugnsrostade potatisklyftor. Jag gjorde endast små ändringar, angivna i receptet nedan. En god rätt med mycket grönsaker som vi verkligen gillade, dock tyckte barnen att biffarna blev för pepparstarka. Och eftersom jag är gift med en jägare så fick vi döpa om rätten lite också... Går utmärkt att servera biffarna tillsammans med coleslaw i ett grovt bröd som burgare istället om man så vill.

Viltkryddade färsbiffar med coleslaw och ugnsrostade potatisklyftor, 4 pers.
Ugnsrostad potatis:
1 kg potatis, tvätta och skär i klyftor
olivolja
salt

Coleslaw:
1 bit rödkål (400 g), tunt strimlad med osthyvel
2 morötter (200 g), grovt rivna
2 äpplen, grovt rivna (skulle varit klyftade)
1 ½ dl gräddfil (skulle varit dubbel mängd)
½ dl majonnäs (skulle varit dubbel mängd)
1 msk vitvinsvinäger (skulle varit dubbel mängd)
1 vitlöksklyfta, riven/pressad (lade jag till)

Kryddblandning:
5 torkade enbär
5 rosépepparkorn
1½ tsk rosmarin
1 tsk hel vitpeppar (tar nog halva mängden nästa gång)
1 lagerblad
1 krm kryddpeppar
1 tsk salt

Färsbiffar:
500 g ekologisk nötfärs (eller använd viltfärs om du har tillgång till det)
1 dl vatten
olivolja

Sätt ugnen på 250°. Lägg potatisen i en långpanna på ett bakplåtspapper och stänk över olivolja. Rosta i ugnen ca 20 minuter, ta ut efter halva tiden och rör om. Krydda med salt.
Blanda rödkål, morötter och äppel. Blanda majonnäs, gräddfil, vitvinsvinäger, vitlök och smaka av med salt. Vänd ner blandningen över rödkål, morötter och äpplen och blanda väl. Låt stå och mogna.
Blanda alla ingredienser till kryddblandningen med en mixerstav eller i en mortel (jag använde min fina Jamie Oliver mortel som man skakar). Blanda nötfärs med kryddblandningen och vatten. Forma till 8 biffar och stek dem i en stekpanna i olivolja 4-5 minuter.

Servera biffarna tillsammans med coleslaw och potatisklyftor. Skulle även varit sallad till som kanske hade gjort tallriken snyggare, men vi tyckte inte det behövdes.

13 kommentarer:

  1. Låter jättegott! :-)

  2. åh vad spännande med matkasse. Jag är jättesugen på att testa det men är rädd att jag skulle bli tvungen att äta sånt jag inte alls tycker om! Men smidigt verkar det vara!

  3. Roligt att se vad er matkasse har att bjuda på!

  4. Ser fantastisk smarrigt ut =)
    kramkram

  5. Enbären, var det dessa som gav det vilda namnet? Förstår att din man ville modifiera namnet lite :)
    Det ser gott ut, speceillt coleslaw'n!

    Jag bestämde mig också för att testa en matkasse, så jag har beställt Middagsfrid till v.6 - spännande!

  6. Har också funderat på det där med matkasse. Skulle vara kul att testa. Det här receptet verkar ju vara jättegott.

  7. Så kul att läsa om din dotter. När jag var liten brukade mamma ge mig en bulle som höll mig sysselsatt tills vi handlat klart, så hon bara bad att få betala för en extra bulle på väg ut. :)

    Maten ser himla god ut, men förstår att biffarna behövdes döpas om!

  8. Oj oj oj, det har jag inte ens tänkt på att folk kan ha åsikter om barn som sitter i kundvagnen. Adam är en väldigt fin hjälp när han sitter där och plockar i allt i påsar...dock med ytterkläder på!! "dicken" (ja min tvååring kan tyvärr inte uttala madicken på annat sätt) filmen går varm här hemma med...undrar när dessa trevliga ord kommer ;)

  9. Är också sugen på att testa någon kasse. INte för att jag inte har tid utan mer för att få inspiration!
    Cole slaw´n ser ju piffig och god ut!

  10. Har väl aldrig hört något liknande, är det fel på att barnen sitter med utekläder i kundvagnen? Ska de kläs av innan man går in i affären och låsa in kläderna i förvaringen då? Trams!

    Coleslawen låter hur god som helst!

  11. Va roligt att du provar en sån matkasse nu, funderar också på att testa en :D
    sv: Ja det är absolut kul att ha bilder i efterhand så man kan se hur magen växer :D

  12. åh ser ju jättegott ut,och ja som har varit tveksam till de där med matkassar,men är de sån god mat så vill ja nog också ha

  13. Får lov att säga att det är väldigt smidigt med matkasse. Alla recept är dessutom beräknade att ta 30-40 minuter vilket passar bra efter jobbet.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.