Nyårsafton 2011

1/02/2012

På nyårsafton hade jag (vi) lyxen att gå bort till dukat bort. Jag var helt köksbefriad (hela dagen!), så pass att jag endast vistades i köket när jag hämtade mat. Och det är lite ovanligt för att vara mig ;-)

Johan och Lena hade dukat upp ett fantastiskt bord  med snittar/tapas! Det fanns ost- och skinkpaj, två olika sorters tunnbrödsrullar, laxrullar med färskoströra, minispett med köttbullar och cocktailtomater, oliver, grönsaksstavar och dip, krustader med räkröra...

... crostinis toppade med basilika, brie, lufttorkad skinka och grön pesto, i bakgrunden ses även focaccia...

... stek halloumi och både dessertostar samt smaksatta creamcheese och min favorit varm brietårta med torkad frukt och nötter! Till detta njöt vi av bubbel som sig bör en dag som denna (funkar alla dagar i och för sig om ni frågar mig...).


Anledning till att Johan och Lena bjöd hem totalt 13 vuxna och 12 barn som vände upp och ned på deras hem var att Johan blir 40 år i början på det nya året. Hans vänner känner honom, så han fick den lilla flaskan vin av Lina och Mats - 6 liter rioja!

Det fina möra köttet som serverades som varmrätt skärs här upp. Okej... då smög jag mig ut i köket och smygkikade lite. Men jag lovar jag rörde inget!

Till köttet serverades en fräsch sallad med bland annat grantäppel och valnötter i  samt krämig potatisgratäng, focaccia och en ljuvlig rödvinssås smaksatt med både chili och mörk choklad. Ljuvlig är verkligen rätta ordet!
Balsamvinägern som ses bakom salladen kan jag varmt rekommendera, den är av märket Mengazzoli.

När vi pausade mellan rätterna hade söta Moa som syns här fixat charader. Jag hade glömt bort hur kul det är! Berra och jag fick bland annat spela att vi gick på date, vilket vi så klart gjorde jättebra.


Här är kvällens underbara dessert, chokladtårta med chokladglasyr toppad med nötter.

Choklad- och hasselnötstårta, 12 bitar (receptet är Leilas)
Tårtan:
300 g hasselnötter
300 g mörk choklad, 70 %
1 msk kakao
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 ägg

Peanut butter-frosting:
½ dl mjukt jordnötssmör
2 ½ dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Blandade nötter till garnering


Sätt ugnen på 175°. Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare. Bryt 200 gram av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa. Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget. Fyll smeten i en smord form med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan. Baka tårtan i mitten av ugnen i 30-35 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.

Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet. Bred frostingen på tårtan och garnera med blandade nötter.

Lotta hade bakat fina kladdkakemuffins med chokladglasyr till barnen och tagit med sig.

 
Vi hade allihop tidigare på eftermiddagen varit vid Kalmar slott och tittat på fyrverkerierna, som jag tyckte höll på ovanligt kort tid i år. Så jag tyckte det var roligt att kika på lite mer raketer vid 12-slaget. Och så var det flera som hade tänt papplyktor som kom flygandet.

Några av oss tyckte fyrverkerierna var lite läskigare och jag kan hålla med om att en del smällde väldigt högt. Lite otäckt är det ändå, känns som vi nästan varje år får in någon på jobbet som brännskadat sig på raketer. Inte kollega alltså. Och nej, det brukar inte vara berusade ungdomar utan män i si så där 40-50 års åldern...

Tack Johan, Lena, Moa och Alma för en fantastiskt trevlig och god kväll! Ska vi säga att vi har det som tradition nu ;-)

19 kommentarer:

  1. Så mysiga bilder! Och skönt ibland att komma till färdigt bord :)

  2. Inget dåligt dukat bord där inte.. och vilken flaska att få...

    Rislykta har vi (läs Håkan) försökt få upp i luften nu i två år, utan resultat. Men så många det var som lyckades i år, himlen var full av dom ett slag.

    En riktigt god fortsättning till dej från oss!

  3. Ååhhhh... man ska inte titta på såna här bilder när man är lite småsugen och egentligen inte borde äta något mer i kväll...

    Allt ser så otroligt gott ut och visst är det som så att det alltid smakar lite godare när man själv inte behövt stå i köket i en massa timmar utan bara kan sätta sig, eller gå, till dukat bord!

  4. Vilket härligt bildkollage! Mmm... en plockmatälskares dröm var det där!

  5. Vad underbart med din summering av 2011!! Nytt år och nya mål;-) (i dubbel bemärkelse, you get the picture ha? ;-))
    Systern min sade ockås att ni hade haft en lyckad kväll - härligt!!!
    Vi hade oxå en toppenkväll, så lyckat!
    Må gott!
    Kram Anna

  6. Åh WOW vad mycket gott! Tack för receptet på tårtan, den ser så god ut att hälften vore nog (fast en hel går bra det också) ;) Jag har aldrig sett fyrverkerierna i Kalmar, men jag har hört gott om dem! Härligt att du hade en trevlig kväll <3

  7. God fortsättning! Det ser ut som ni hade ett väldigt trevligt nyårsfirande med massor av god mat. Ibland är det väldigt skönt att gå bort och inte behöva stå i köket...

  8. Oj, så mycket godsaker, den där choklad- och nötkakan ser ut som en dröm!

  9. Oj, så mycket gott! Kan tänka mig att det är svårt att hålla sig ifrån köket. Vet hur det känns.

  10. Tänkte slänga in ett svar ang. F.B här också men såg att du hade sett det hos oss redan. Men vi hade problem även idag, så förmodligen är det väl FB som felet ligger hos?

  11. Vilken middag! Rullade ni hem?
    Jag hade garanterat ätit mig mätt redan vid plockbordet....

  12. En sån massa gott! Och ingen dålig flaskan vin han fick!! :)

    Tusen tack för all inspiration under året och alla kommentarer på min blogg, wordpress berättade att du lämnat flest kommentarer under året! :)

    God fortsättning, fina Remsan! Kram

  13. Mmm, det var mycket gott ni bjöds på!

    God fortsättning på det nya året!

  14. Så mycket gott, God fortsättning på det nya året

  15. Åhh smarrigt värre! Varm brietårta, min absoluta favorit minsann! :D
    God fortsättning!

  16. Ja, det var verkligen en toppen kväll! Jisses, så mycket gott vi åt! Och drack :-)

  17. WOW, vilken KVÄLL! Ser ju helt löjligt trevligt ut. Kanske kan bjuda in mig till nästa år?! Hoho.

  18. Oj vilket dignande härlig nyårbuffe!! Och den flaskan är nått att börja me ;)

  19. Vi som stod för festen känner oss också väldigt nöjda.Dagen efter åt vi av resterna och kan avslöja att det var väldigt gott med vitlökssmöret som vi hade glömt att ställa fram på bordet...men det var nog bra ändå./ Moa och Lena

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.