Hmm...

1/07/2012

Nu kanske ni blev glada och trodde att jag kom med en ny tävling på bloggen. Tyvärr i så fall blev ni lurade. Formen fick min lillasyster i födelsedagspresent av oss. Salladsbesticken var mest på skoj, bara för att visa att formen kan användas till så mycket mer än bara gratänger. Jag tycker de är fina att använda även som salladsskål.

I torsdags var vi hembjudna till min lillasyster med familj för att fira hennes födelsedag i efterskott. Älskar att bli bjuden på middag mitt i veckan. Ett tag var vi duktiga på middagsbjudningar på vardagar, så det är något jag borde ta tag i detta år. Det är extra skönt att få sätta sig vid dukat bord en vardag. Sedan spelar det inte så stor roll vad som bjuds. Turas ett par familjer om så är det en win-win situation!
Eftersom jag själv nyss fyllt (hrm...) 30 och lillasyster är fyra år yngre kan ni lätt räkna ut hur mycket hon fyllde. Många tycker att vi är väldigt lika, men själv har jag svårt att se det. Vad säger ni?

För en fisk- och skaldjurstokig familj blev det en fantastiskt god kväll. Förrätten var en kräftcocktail. Skalade kräftstjärtar hade fått lite lime pressad över sig, för att sedan varvas i glas tillsammans med  klyftade physalis, tärnad gurka (alt. melon) och strimlad salladslök. Salladen toppades sedan med Rhode Islandsås. Så Gott! Till förrätten drack vi detta ekologiska vita vin, som en av mina favoriter.

Rhode Islandsås, 6-8 pers.
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
½ dl chilisås
1 msk torr sherry eller konjak
½ tsk salt
1/4 krm cayennepeppar

Blanda alla ingredienser väl och låt gärna såsen stå ett par timmar eller över natten.

Varmrätten var fisk- och räksoppa som doftade härligt av saffran. Till soppan bjöds det aioli och vitlöksbröd. Jag tänkte, jisses vilken skål med aioli, när den sattes fram, men vi tömde den nästan... Så gör en stooor sats med aioli. Och så drack vi detta vin.


Husets goda fisksoppa, 8-10 pers.
3-4 gula lökar, finhackade
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
2 påsar saffran
2 msk paprikapulver
1 tsk timjan
3 lagerblad
3 dl torrt vitt vin
1 ½ l fiskbuljong
2 burkar krossade tomater
1 burk tomatjuice
400 g torsk el. sej
400 g rödspätta el. lax
400 g skalade räkor
salt och peppar

Fräs löken mjuk i lite olja. Låt saffran och paprikapulver fräsa med någon minut. Tillsätt sedan resterande ingredienser utom fisken och räkorna. Låt soppan koka 10 minuter. Skär fisken i 2x2cm-kuber och låt demsjuda i soppan i 5 minuter. Vänd ned räkorna och låt dem bli varma. Servera i skålar och toppa med myyycket aioli samt bjud ett gott bröd till, gärna vitlöksbröd.

Aioli, 4 pers.
2 dl crème fraiche (ingen lätt)
4 stora skedar majonäs
2 vitlöksklyftor, pressade
salt

Blanda alla ingredienser och låt såsen dra en bra stund.

Tyvärr har jag ingen bild på desserten för vår kamera for i backen och objektivet gick åt... :-( Men det var en kladdkaka med Daim, liknande denna (fast med normal mängd smör i). Himelskt gott!


Så Milias festfina fötter får avsluta inlägget. Hon fick dess underbara lackskor i julklapp av farmor. Visst är de söta! Det svåra är bara att få henne att förstå att det inte alltid går att ha skorna på, som när vi ska ut och leka i regnet till exempel. Livet borde alltid vara en fest.


Ikväll ska vi äta en rätt som är en av de mest besökta här på bloggen med nästan 3000 sidvisningar. En ledtråd är - den äts med händerna. Ha en fortsatt trevlig helg!

13 kommentarer:

  1. Åh, vad jag gillade mina lackskor när jag var liten! Ursöta! Olof tycker att du och din syrra är jättelika (sa han när han såg bildera från hennes möhippa i alla fall) men själv tycker jag inte att ni ser ut att vara det minsta lika. Men det är likadant med min syrra och mig. Vissa tycker att vi är hur lika som helst, och andra tycker att vi är jätteolika.

  2. Ljuvligt med lackskor, fast vi blev lite förvånade att du använder sådana... ända tills vi läste att det är Millas fötter och inte dina:) Puh...
    Och nej, vi måste nog hålla med Helena och andra, vi tycker inte det finns så mycket likhet mellan dej o syrran, kanske till sättet istället? För god mat kan ju bevisligen även hon bjuda på:)

    Ha nu en fortsatt skön helg!

  3. Springer in för att önska dig en helt underbar lördag =)
    Kramkram söta du!

  4. Åh vilken festmåltid! :)
    Jag vill också bli hembjuden på en vardag! Just det. Jag är ju faktiskt det på tisdag. Men det hör inte till vanligheten. Mer sånt :)

  5. Jag håller med, mer middagsbjudningar på en vardag, fast det var ju inte direkt någon vardagsmiddag ni fick :-)

    Jo, jag tycker ni är lika över munnen, fast man kan ju vara ännu mer lik varandra irl än på bild då minspel och kroppsspråk också gör sitt till!

  6. Vilken god mat ni blivit bjudna på.
    Tycker att du och din syster är syskonlika, men inte jättelika.

    Ha en bra start på veckan.

  7. Vilken fin form att servera mat i. Skönt att bli bjuden på mat känns lyxigt.

  8. Nä, tycker inte ni är så lika. Men finns säkert likheter om man tittar noga eller ser er röra er, eller prata.
    Underbart att bli bjuden på mat. Och så god mat också!!

  9. Fisksoppa med aioli är bara så gott!!

  10. Formen är urtjusig!
    Tycker du och din syster inte är så lika... kanske liknelser vid hakpartiet! ;)

  11. Vilka härliga,festfina foton :D Temat sött måste jag säga; söt form, söta skor, söta tjejer... ;) Just den här bilden är ni inte så lika på, men jag kan tänka mig att ni är det i det riktiga livet. Formen är underbar! Jag har fortfarande ingen sådan där tjusig, det måste jag önska mig... till nästa jul då... ;)

  12. Näe, syrran är jag nog mer lika till gesterna än utseendet. För till sättet är vi väldigt olika. Jag är bland annat slarvern och hon ordning&reda-typen, så hon brukar säga att hon är min storasyster.
    Lackskor skulle vara alla småtjejers rättighet (stora tjejer också...) för att inte tala om fina ugnsformar och foodies!

  13. Vilken god middag! Otroligt synd om kameran bara... :( Kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.