Via Mexico till finalen

3/11/2012

Hola! Har ni undrat hur vi hade det igår? Så klart ni har! Ni som följer Bistron på facebook såg en liten glimt igår, men här kommer lite resten. Precis som ni förstod hade Lowe bestämt att vi skulle äta tacos på hans kalas. Eftersom han älskar programmet överraskningen (på Bolibompa) när Mat-Niklas lagar mat tillsammans med barn och överraskar vänner med, så kunde vi inte bara bjuda på vanlig tråktacos. Jag klurade ihop en lite roligare tacobuffé och så klädde vi ut oss allihop. Ja, Milia sträckte sig så långt att hon också ville ha en blomma som jag. Lowe ville vara revolverman även om han inte har den med på bilden och så skulle vi klippa av ett par jeans. Logiskt eller hur...


Jag kan lugna alla er som grubblat på om jag verkligen skulle bjuda Lowe och de andra barnen på Sol-öl att så inte var fallet. Barnen fick helt alkoholfria drinkar med en blandning av färskpressad äppeljuice, sockerdricka och en skvätt grenadine. Deras glas dekorerade vi kanterna på med färgat strösocker och så hade vi köpte fina glittersurgrör.
Några vuxna drack Sol och så blandade jag margaritas, fast jag bytte ut tequilan mot ljus rom eftersom jag vet att inte alla är så glada i tequila.


Margarita, 1 drink
4 cl tequila (jag tog istället Barcardi Limon)
2 cl cointreau
2 cl limejuice
( jag slog även i en liten skvätt sockerdricka)

Skaka Tequila, Cointreau, socker och limejuice tillsammans med is i en shaker. Häll upp i cocktailglas dekorerade med salt på kanten.
Saltranden får du genom att gnida toppen av glasets utsida med en citronskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö salt på utsidan av glaset. På så vis blir det inte så mycket salt när man dricker.

Här kommer lite bilder från tacobuffén vid serverade. Vi var åtta vuxna och fyra barn som åt och jag tyckte verkligen vi åt massor, men ändå blev det mycket mat över. Utöver en massa olika grönsaker så hade vi även inlagda jalapeños, blandade bönor, mango, ananas och physalis som tillbehör. Det fanns mjuka tortilla och tacotubs att välja på samt olika sorters nachoschips.

Jag hade stekt både vanlig tacokryddad köttfärs samt gjort Malins heta tacogratäng med bland annat aubergine och squash i (ett mycket gott tacoalternativ). Dessutom körde jag på ett wild card, en böngryta som hittat hos Emma. Grytan tillagades i min lergryta och den blev mycket uppskattad. Jag har ändrat lite på mängderna på kryddorna i receptet nedan då jag tyckte grytan fick aningen mycket anissmak. Nästa gång kommer jag dessutom ha i lite färsk chili mot slutet då grytan kunde varit hetare, men då är jag chiliälskare. Ni behöver inte ha en lergryta för att testa bönchilin utan kan använda en vanlig gryta och köra långkok på spisen istället.

(Vegetarisk) bönchili med choklad, 8 pers. eller 16 bufféport.
300 g svarta torkade bönor (blötlagda under natten)
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 stjärnanis
1 torkad chili
1 tsk socker
1 ½ msk spiskummin
1 ½ msk malen koriander
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
1 grönsaks buljontärning
½ dl rött vin
2 tsk salt
25-50 g mörk choklad (ej blockchoklad)
ev. färsk hackad chili

Blötlägg bönorna över natten.
Blötlägg en lergryta i vatten. Fräs gul och vit lök i lite olja i en gryta. Mortla stjärnanis och torkad chilifrukt med socker och häll ner i grytan. Tillsätt koriander och spiskummin. Låt allt fräsa några minuter, så att löken blir lite genomskinlig. Om du nu har en lergryta så häll i bönor, tomater, vatten, vin, buljong och lökblandningen i den.
Har du ingen lergryta häller du bara i alla ingredienser i grytan du stekte löken i.
Sätt in lergrytan i ugnen och sätt den på 175°. Låt gå i ugnen 2-2 ½  timmar. Ta sedan ut och smaka av med salt och choklad och eventuellt lite färsk hackad chili om du så vill. Ställ in i ugnen i 20 minuter till. Bönorna ska nu vara helt genomkokta.

En mängd olika såser hör en tacobuffé till, inte sant? Personligen kan jag äta mig mätt på nachoschips och dipsåser. Jag hade tacosås med två olika chilistyrkor (färdigköpta), cheddarsås (som ni enkelt kan göra själva), vitlökssås (matyoghurt, vitlök, salt & peppar) samt guacamole.

Nej, jag har inte blivit snurrig av en massa margaritas det är sådan här jag är... Vi var alla på topphumör igår! Lowe var helnöjd med sitt kalas. Han älskar precis som sin mamma bufféer när det finns en mängd olika godsaker att välja mellan. Och han var dessutom så glad att han fick så mycket han önskat sig.


När det började bli dags för efterrätt så var klockan nästan åtta och på så vis närmade sig även finalen i mello. Jag svidade om till något mer bekvämt (läs glittrigt) och så åkte partyhattarna fram jag hade köpt. Lowe som tidigare hade tyckt de var jättetöntiga tog nu på sig en partyhatt även han. Som ni ser var det fullt ös på kalaset.

Till efterrätt hade jag bakat en ananaskaka och gjort kokos- och limeglass. För att... På A svarar jag: vi är inte så glada i tårta och på B svarar jag: jag kan inte baka snygga tårtor även om vi vore det. Så här så ananaskakan ut innan vi tände fyrverkerierna i den.

Saftig ananaskaka, 10-12 bitar
1 burk ananasringar
cocktailbär
½ dl strösocker
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ dl ananasspad + lite att droppa över kakan

Sätt ugnen på 175°. Täck botten på en springform med bakplåtspapper. Smöra botten och kanterna på formen och täck sedan botten med strösockret (½ dl). Låt ananasringarna rinna av (spara spadet). Lägg dem i botten på formen och placera ett cocktailbär i ringarnas mitt. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem växelvis med ananasspadet. Bred försiktigt ut smeten över ananasringarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan svalna. Droppa lite ananasspad över den färdiga kakan och vänd den upp-och-ned.
Jag serverade den tillsammans med kokos- och limeglass som ni hittar recept på här.


De där eldsprakande tårtdekorationerna brann upp snabbt som bara den, så en bild var allt jag hann att ta.

Efter desserten flyttande vi allihop över till sofforna för att kunna följa finalen. Visst var den spännande?! För min del hade det inte spelat någon roll om Loreen eller Danny vunnit, så jag var glad. Men Danny såg så ledsen ut att jag tyckte synd om honom. Lowe var helnöjd med sitt kalas och då är hans mamma också nöjd. Nästa helg blir det dessutom discobowlingkalas med kompisarna, så än är inte firandet över...

21 kommentarer:

  1. Wow, vilken fest och vilken buffé. Massa spännande saker dessutom, inte bara tacos och salsasås.

    Kram Malin

  2. Hola! Qué tal?

    Här snackar vi ALL IN! Sweet Jesus... Vilket engagemang och så mycket gott. Visst är det häftigt med choklad i chiligryta? Gör massor för smaken.

    Jag är helt matt av att ta in alltihop... Nu måste jag söndagsvila lite till :-)

    Ha en fin söndagskväll. Gissar att det kan behövas en del återhämtning.

    PS
    Glömde att köpa bilagan Mitt kök, attans! Och den säljs bara onsdag-fredag, sedan skickas tidningarna tillbaka så det fanns inte några restexemplar heller :-(

  3. Underbart med temafest, vilket härligt inlägg! Du är en jättepiffig Carmencita! Puss!

  4. Ni är för härliga! Vilket underbart helhjärtat tema!

  5. Vad kul med tema, så fina bilder

  6. Ser ut som att ni haft det väldigt bra i helgen!! /Emma

  7. Vilken Kul och lite annorlunda kalasidé! Och vad en massa gott. Min son älskar också buffé. Inte så konstigt egentligen eftersom det måste väl va det bästa för barn när de kan ta precis vad de känner för och tycker om.

  8. Anonym sa...

    Vilken fin familj och vad kul ni verkar ha haft det kram Sofia

  9. Vilken superfin klocka! Var har du handlat den? =)

  10. Vilken fest och vilken super buffé! Härliga bilder!

  11. Lotta, det var mer en notis än en artikel i Mitt Kök så du har inte precis missat min skribentdebut ;-)
    Lowe var verkligen sååå nöjd med sitt kalas och alla verkade ha haft trevligt.
    Suss, klockan har jag för mig kommer från Village. Väggbokstäverna kommer från Bauherhaus.

  12. Vilken härlig fest, förstår att Lowe var överlycklig. Gillar verkligen bufféer jag med, får nog testa några av dessa recepten snart. :)

  13. Å så underbart med tema å all in. :)
    Allt ser så gott ut med. :)

  14. Men vilken trevlig FEST =) och vilken mat =)
    Kramkram

  15. Säger bara UNDERBART för stora som små = )
    kram

  16. Vilket härligt kalas!!

    Du har ett härligt engagemang i era tillställningar och jag imponeras alltid av dina "barndrinkar", så färgglada och festliga!

  17. WOW vilket häftigt kalas!!!! Och du och ni är ju bara så snygga :) Kram på dig!

  18. Fasiken vad snygga ni är!! Hälsa Lowe att jag undrar om min inbjudan kom bort, eller om han helt enkelt inte hade min adress? Han kan få den i så fall så att han har till nästa gång!

    Ps KLART att det ska vara rom i glasen! :-)

  19. Tack tack snälla ni!
    Moma, jag ska kolla med honom vad det är för knasig adress han tror att du bor på ;-) Ha ha, klart du slår ett slag för rom i glasen, men det gör ju jag med!

  20. vilken underbar klocka du har på väggen!

  21. Snygga Remsan! :) Ni var fina allihopa! Så kul att följa er fest och så mycket gottigt ni åt... damn! Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.