Snabbmat fast hemlagad

3/01/2012

Var det någon av er som såg Jamie Olivers matrevolution i USA igår? Ja, vad ska man säga... Att han bara orkar engagera sig. Hur ska han kunna få alla att äta nyttigt. Jag tycker inte man ska ha några pekpinnar när det gäller mat egentligen, skillnaden är när det gäller barn som växer och utvecklas. Och jag som har haft synpunkter på mina barns skolmat... Den är ju en piss i Mississippi jämfört med vad dessa barn åt i skolan.
Annars är ekvationen enkel, ät inte mer energi än du gör av med. Men mat väcker mycket känslor, både positiva och negativa. Och kan vara provocerande. Hur stor får man vara utan att folk reagrerar när du stoppar i dig sötsaker eller äter mycket mat? Varför väcker det sådan reaktioner är någon tackar nej till fika? Varför bantar så många hela tiden? I min lilla stad genomför vi nästan 200 fetmaoperationer per år. Det är mycket tycker jag . Frågan är om detta är lösningen. Jag vet inte.

Vi åt snabbmat igår till middag i form av burgare, fast laxburgare. Vi brukar göra fiskburgare lite då och då eftersom barnen tycker om allt som ser ut som biffar. Oftast får biffarna asiatiska smaker så receptet från Middagskorgen var nytt för mig. Blev mycket goda burgare och limecrémen var fräsch till. Jag gjorde dock dubbel mängd sås för det går alltid åt mycket sås hemma hos oss. Lowe sa: Mamma, det här var inte gott. Det var supergott! Jag kan bara hålla med sonen :-)


Laxburgare med limecréme, 4 pers.
Limecrème (i receptet var det halva mängden sås, men vi är såsomaner...)
3 dl gräddfil eller matyoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 lime, rivet skal
½-1 msk brun farin
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt

Laxburgare
500 g laxfiléer
½ röd lök, grovt hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
½ dl vispgrädde
Blanda gräddfil/yoghurt med vitlök, limeskal, brun farin, sambal oelek och salt. Låt sedan limecrèmen stå och mogna medan du gör laxburgarna.
Mixa lax och rödlöken i en matberedare. Jag brukar finhacka fisk och lök när jag gör burgare och inte mixa dem, men det är helt en smaksak. Blanda ner salt, svartpeppar ägg och vispgrädde. Forma färsen till 8-10 laxburgare med väl fuktade händer.
Stek dem i smör i en stekpanna ca 4 min på varje sida.
Servera burgarna tillsammans med limecréme och ugnsrostade potatisbåtar samt grönsaker. Eller så serverar du dem i bröd tillsammans med sås och grönsaker.

10 kommentarer:

  1. Det här tror jag mina barn skulle gilla med. De gillade tonfiskbiffarna jag gjorde för ett tag sedan. Annars brukar de dissa de flesta av mina vegetariska biffar...

  2. Laxburgare är verkligen gott.
    Din sås tänker jag verkligen testa nästa gång.

  3. Har aldrig gjort laxburgare, kanske är något för vår familj som älskar lax.
    Såg i vilket fall väldigt gott ut!

    Kram Maliin

  4. Vilket kanonbetyg att få, inte dåligt! Men visst är fiskburgare gott och variationsrikt!

    Och nej, inte mat som ens kan kallas för människoföda som visas i det programmet...

  5. Har sett den där revolutionen förut. Skrämmande. Var det inte så att de räknade ketchup som grönsak eller något liknande. Sjukt dålig mat! Jag tror att svenska barn ska vara ganska nöjda trots att det finns mycket att göra.

    Vilka goa burgare. Har länge tänkt göra fiskbiffar men kommer aldrig till skott! God sås!

  6. Jag tycker att man bara hittar sitt att äta så att man mår bra... jag väljer bort stärkelse i vissa kolhydrater (pasta, ris), frukt pga fruktsocker, socker och mjöl... annars får jag ont i magen, och mitt sötsug triggas igång (jag är sockerberoende i grund och botten)... jag kan ofta få negativa kommentarer om min mat, men när jag förklarar varför jag äter så, brukar det inte vara mer några snea, konstiga blickar åt min tallrik...
    Laxburgare är sååå gott! Limesås låter spännande!
    //Lana

  7. Tusan, jag missade det. Såg däremot när han gjorde samma sak fast i UK, det var också ganska läskigt att se. Rrrys. Pommes och chips till lunch... och så undrar de varför barn blir feta?! Suck.

  8. Hej hopp söta bloggvän!!
    Jag vill önska dig och din familj en kanon bra kväll och en helg!
    Ta väl hand om dig så syns vi kanske imorgon =)
    KRAMIZZZZ

  9. Vi har kommit ganska långt ändå i Sverige får man väl säga när det gäller skolmaten, men det kan så klart bli bättre.

    Underbar kommentar på maten där från sonen :-)

    Lax går inte men limecrèmen går utmärkt. Den verkar hur fräsch och god som helst. Kanske till grillat i sommar. Snart så...

    Ha en trevlig fredagskväll!

  10. Ser gott ut! Jag tycker lax är lite tråkigt rakt upp och ner men ska absolut testa laxbiffar!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.