Mat med lågt GI när den är som bäst

1/31/2010

Efter att ha grillat dagen innan så blev vi så sugna på att grilla ännu mer, så denna gången fick det bli grillade fiskspett. Och till det hade vi en god sallad med mycket nötter i. Det är så här jag tycker maten är som godast och får på köpet ett lågt GI. Personligen saknar jag inte pastan, potatisen, brödet eller vad man annars hade haft till. Och man blir så skönt mätt, utan att känna sig "däst". Barnen behöver dock och vill ha mer kolhydrater, så de får alltid något mer till.

Fiskspett, 4 pers./8 spett
400 g lax, i 3x3 cm kuber
400 g annan fast fisk, i 3x3 cm kuber (havskatt, svärdfisk, tonfisk)
2-3 lime, i tjocka skivor
1 tsk salt

Marinad
 2 tsk sambal oelek
1 lime, saften
2 msk olja

Sallad
2 påsar/pkt olika sorters sallad
1 pkt solrosskott
1 knippe grön sparris, ca 8 st, kokta 1 minut
1-2 grillade paprikor, strimlade
1 ask physalis, i halvor
1 dl rostade pinjenötter
½ lime saften
2 msk olja
salt & vitpeppar

Sås
2 dl crème fraiche
1 lime, rivet skal och saft
salt & vitpeppar

Skär av toppen på ett par lime så du kan skära tjocka skivor av mitt bitarna och sedan i halvmånar. (Limen får en härlig söt smak när den grillas) Topparna kan du använda och pressa saften ur till salladen eller såsen. Fördela fiskbitarna och limebitarna på 8 spett. Salta och slå marinaden över spetten.
Blanda ihop salladen och ingredienserna till såsen.

Grilla spetten ca 3 minuter på varje sida. Häll limejuice och olja över salladen och salta & peppra.
Lägg de färdiga spetten på salladen och servera såsen till.


Jag är med och tävlar hos Ann på: Tänk om jag ändå hade en blogg... i samarbete med Egrey Kika in och var och tävla du med!

Egen gyros i pita

1/30/2010

Igår var en sån skön vinterdag. När vi var ute och lekte i snön så kikade solen fram och det var alldeles vindstilla (ovanligt i blåsiga Kalmar). Jag njöt av varmt kaffe och barnen drack varm choklad, ett måste en sån här dag. Det enda som hade gjort det hela lite bättre hade varit att grilla lite. Så det fick bli vårt fredagsmys på kvällen istället.
Jag passade på att baka pitabröd på eftermiddagen, som vi fyllde. Att göra egen gyros är perfekt till fredagsmyset. Vill man inte baka egna bröd så finns det ju färdiga att köpa, men tzatzikin blir godast om man rör ihop den själv. Idag grillade vi hela skivor med kött och sedan skar i tunna skivor, men i vanliga fall strimlar vi och sedan steker köttet.

Gyros, 4 pers.
6-800 g fläskkött, karré el. kotlett i strimlor
grillkrydda
mycket pepparmix
1 salladshuvud, strimlat
4 tomater, i skivor
1-2 röda lökar, skivade
1 sats tzatziki
4-8 pitabröd (beror på stoleken på dem)

Stek köttet på ganska hög värme så det får bra med färg. Krydda med grillkrydda och mycket pepparmix. Värm under tiden pitabröden. Fyll bröden med sallad, tomat, lök, kött och tzatziki. Ät och njut :-)


Tzatziki, 4 pers.
½-1 gurka, grovt riven (jag kärnar inte ur den)
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
3 dl matyoghurt (vi har alltid ett spann turkisk hemma)
2 msk olivolja

Strö saltet över den rivna gurkan och låt stå ca 10 minuter. Smaksätt yoghurten med peppar och vitlök. Krama vätskan ur gurkan och blanda ned den i yoghurten. Rör ned olivoljan. Tzatzikin blir extra god om den får dra ett tag.


Pitabröd, 16 st
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
(går givetvis bra att använda bara vetemjöl om man vill)

Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjölet. Arbeta degen smidig i maskin eller med elvispens degkrokar i 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 1 h.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen mitt itu, rulla ut 2 längder och delar varje längd i 8 bitar. Rulla runda bullar.
Sätt ugnen på 275° och värm under tiden en osmord plåt i ugnen. Kavla ut tunna runda kakor av bullarna (ca 1 cm tjocka). Lägg kakorna på het plåt och grädda mitt i ugnen i 2-3minuter. Pitabröden reser på sig och blir som bollar. Låt svalna under handduk.

Örtgratinerad hummer

1/28/2010

Klart man måste äta hummer om man ska ha romantisk 3 rätters :-) Måste måste man ju inte, men det är såå gott. Och oss tar det tillbaka till en strandrestaurang i västindinen, som låg precis nere vid vattenkanten. De fina träborden stod utplacerade i sanden på stranden. Vi brukade gå förbi restaurangen på vägen hem efter sol & badande, och så kollade vi om de hade någon färsk hummer. Hade de det så bokade vi bord för kvällen. Tänk er att sitta med fötterna i fortfarande ljummen sand och äta hummer och smutta på ett kallt vitt vin...


Örtgratinerad hummer, 4 halvor
2 kokta humrar, färsk el. tinad fryst
100 g smör, rumsvarmt
½ dl hackad dill
2 msk hackad persilja
2 msk finhackad salladslök el. purjolök
2 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm cayennepeppar

Sätt ugnen på 250°. Dela humrarna på längden. Knäck klorna och tag bort skalet på ovansidan. Lägg humrarna i en ugnsform. Blanda övriga ingredienser och fördela över hummerhalvorna. Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera i 10 minuter.
Servera med sallad, citronklyftor och ev. lite bröd.

Enbärskryddad entrecote med gin- & flädersås

1/28/2010

Original receptet kommer från Görn Helleblad, men jag har gjort om det lite, för jag hade ingen älgfilé och att ge mig på att flambera vågar jag inte. Dessutom skulle nog inte min man tillåta mig göra det, med tanke på min klumpighet... :-/


Enbärskryddad entrecote med gin- & flädersås, 4 pers.
4 skivor entrecote, oxfilé eller älgfilé á 175 g
1 tsk salt
1 ½ tsk grovkrossad vitpeppar (måttet stämmer...)
14 hackade enbär
6 cl gin
3 msk outspädd flädersaft
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl crème fraiche
(Kantareller, smörstekta)

Krydda köttet med salt, vitpeppar och enbär. Stek köttskivorna på båda sidor, lite mindre färdigt än ni önskar. Slå över gin och låt bubbla en liten stund. Det här som man skulle tänt på om man varit lite tuffare. Ta upp köttet och låt vila under folie. Smula ned buljongtärningen i pannan och slå i saften så buljongen löser sig. Rör ned crème fraiche och låt koka ett par minuter. Klart att servera!

Vitlöksrösti, 4-6 pers./12 st.
6-8 potatisar, grovt rivna
1 gul lök, tunt skivad
2 msk olivolja
5 pressade vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
salt & svartpeppar

Stek potatisen och löken mjuk i oljan. Smaksätt med salt och peppar och pressa ned vitlöken. Blanda ned osten. Smörj en muffinsplåt (12 hål) eller portionsformar och fördela potatisröran i. Hit går bra att förbereda.
Sätt ugnen på 250°. Baka röstin i 20 minuter tills de fått fin färg.
De är perfekta att ha på en buffé, men gör då dem i lite mindre formar om det är många rätter på buffén.

Lime- & passionsbrulé

1/28/2010

Créme brûlée (om man ska stava som fransmännen) som avslutning är aldrig fel. Här är den smaksatt med lime och passionsfrukt som ger en lagom syrlighet till den annars söta brulén. Mmm...


Lime- & passionsbrulé, 4 pers.
2 ½ dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
5 äggulor
½ msk vaniljsocker
1 lime, rivet skal
3-4 passionsfrukter, ½ dl fruktkött
2 msk råsocker

Sätt ugnen på 150°. Koka upp grädden tillsammans med strösockret i en kastrull. Vispa ihop äggulorna tillsammans med vaniljsockret. Tillsätt grädden under kraftig vispning. Tillsätt passionsfruktköttet och limeskalet. Fördela i 4 värmetåliga portionsformar. Sätt formarna i en stör ugnsform med vatten i. Grädda i vattenbadet i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt vila i kylen över natten.
Sätt ugnen på grill, högsta värme. Strö råsockret över bruléerna och gratinera i övre delen av ugnen med öppen ugnslucka ca 1 min tills sockret smält. Passa noga!
Eller karamellisera ytan med en brännare om man är riktigt cool ;-)


Receptet kommer från Arla.

Romantisk middag för 2

1/28/2010

Idag är det 15 år sedan jag vaknade med pirr i magen. Jag var 21 år och kär i en kille på jobbet. Den kvällen skulle det vara firmafest, så jag hoppades på att han också skulle vara intresserad. Vi hamnade på olika förfester, men jag kommer ihåg att vi ringde från min förfest för att kolla vad de hade för sig på den han befann sig på. Det fanns en mycket söt tjej på jobbet som var på den förfesten... Hu... Värsta tanken var att det skulle klicka där. Detta var innan mobilerna hade gjort sitt stora intåg (låter som jag är lastgammal hi hi), så man hade inte samma koll. Inget hände med den andra tjejen, killen hade ju redan spanat in mig också. Väl på festen, som var på restaurang Byttan, så åt vi middag sneglandes på varandra mellan borden. Det var såå pirrigt och jag vågade knappt prata med honom. Lite senare tog jag mod till mig och går fram till hans bord för att prata Och nervös som jag var gestikulerar jag och sveper ned mitt drinkglas i knät på honom.... Oops! Men detta blev starten på mitt och min mans förhållande. Och idag firar vi 15 år tilsammans! Så ikväll äter vi 3 rätters och myser. (Recepten kommer...)


Kvällens meny, för 2...

~Örtgratinerad hummer~

~Enbärskryddad entrecote
med gin- & flädersås och vitlöksrösti~

~Lime- & passionsbrulé~

Kyckling Pomodore

1/27/2010

Lillspöket och jag har varit ute och promenerat i den iskalla vinden, för idag ska det ju komma snöoväder så vem vet vi kanske inte kommer ut senare... Måste iofs det, har ju det stora buset på dagis. Så vi får se hur det går.
Här kommer en jättegod kycklingrätt som man antingen kan äta med rotfrukter eller med pasta t.ex. spagetti. Tycker det passar som varmrätt på en inte alltför snobbig middag ;-) (men skippa pastan i så fall)


Kyckling Pomodore, 4 pers.
4 kycklingfiléer (inte allt för stora)
150 g soltorkade tomater i marinad
140 g bacon (1 pkt), strimlad
200 g kålrot, i stavar
200 g morot, i stavar
100 g rotselleri, i stavar
1 msk smör
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
½ citron, saften & ev. lite rivet skal till garnering
1-2 msk maizena

Sätt ugnen på 180°. Knaperstek baconstrimlorna och låt rinna av. Ta tomaterna ur marinaden, strimla dem och blanda med baconbitarna. Snitta kycklingfiléerna på längden så du får en ficka och fyll dem med bacon- och tomatbitarna. Bryn kycklingen på båda sidor i en stekpanna. Krydda med LITE salt och vitpeppar. Lägg kycklingen i en ugnsform och tillaga dem i 15 minuter. Under tiden steker du rotfruktsstavarna mjuka i smör i en stekpanna.
Smält smöret i en gryta och tillsätt vatten, buljong, citronsaft och maizena. Sjud tills såsen tjocknat. För mer smak kan du vispa ur stekpannan med vattnet (ta då lite mer än 3 dl) och sila av innan du använder skyn i såsen.
Skär skycklingfiléerna i skivor och servera med rotfrukterna och såsen. Garnera ev. med lite citronskalsstrimlor.

Imorgon firar min man och jag 15 år tilsammans (det låter det...) och då blir det 3-rätters. Hmm... måste vara något riktigt gott... Så i detta ärendet återkommer jag!

Magazine mondays

1/25/2010

Ja, då var det måndag igen och jag ska ju testa något nytt igen. Detta receptet kommer från en folder som följde med Matmagasinet för ett par år sedan och jag har tänkt jag skulle testa receptet Lax i teriyakisås. Nu är då frågan, kan det vara nåt? Brukar kanske inte vara just fisk man förknippar med teriyakisås precis. Så sagt och gjort och... Vi tyckte det blev jättegott! Teriyakimarinaden blev lika god som den man köper färdig och man behöver dessutom inte ha någon sake hemma. Men uteslut inte sesamoljan för den ger rätt rundhet till såsen. Och självklart går det att byta ut fisken mot kött.


Halstrad laxcake med teriyakimarinad, 4 pers.
600 g skinn- & benfri lax
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
4 salladslökar, finstrimlade
1 knippe persilja el. koriander, strimlad

Teriyakimarinad
2 msk balsamvinäger
3 msk sweetchili sås
1-2 msk färsk ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, riven
3 msk japansk soya
2 msk rapsolja
2 msk sesamolja

Vispa ihop marianden och låt dra lite.
Mixa fisken hastigt eller finhacka den för hand (föredrar jag) och krydda med salt och peppar. Blanda ned salladslök och örtkryddan. Forma fiskfärsen till 8 biffar och halstra dem 2-3 minuter på varje sida, de ska vara medium. Slå marinaden över och låt koka upp. Servera med äggnudlar och wokade grönsaker.

Av alla sorters pasta, ris och gryner så är äggnudlar det som mina barn gillar mest. De formligen trycker i sig. Den här gången hade jag blandat dem med tunna stavar av grönsaker; morot, minimajs, bambuskott och purjolök. Jag lät bara grönsakerna bli varma i nudlarnas vatten innan jag silade bort vattnet. Ringlade sedan över lite sesamolja, bara för det är så gott ;-)

Söndagsmiddag

1/24/2010

Sköna söndag kanske är en klyscha, men visst är det skönt när hela familjen är ledig och man går på halvfart. Slappar lite eller hittar på något skoj innan en ny vecka kör igång. Vi har haft söndags middag med ett par vänner. Och nu blev det ingen söndagsstek och framdukat finporslin... utan vi åt indiskt och bara softade. Det var inte indisk biffcurry som jag skickade vidare, utan en indisk färsgratäng med olika tillbehör. Då får alla plocka till sig det de tycker om. Vi hade kokosflingor, russin, mango chutney, sallad och bitar av gurka, paprika, mango samt banan. Indiskt behöver ju inte vara så in i baljan starkt om man inte väljer en curry som är jättestark.

Indisk färsgratäng, 6-8 pers.
1 kg köttfärs
2 gula lökar, finhackade
2 krm svartpeppar
1 msk salt
2 msk curry (vi tog vanlig gul)
2 msk mango chutney
2 msk aprikosmarmelad
2 msk ättiksprit, 12 %
2 msk russin
1 dl vatten
2 skivor bröd, i smulor
3 ägg
3 dl mjölk

Sätt ugnen på 200°. Stek lök och färs i en gryta. Tillsätt kryddor, mango chutney, marmelad, ättiksprit och russin. Låt koka en liten stund. Lös brödet i vattnet och blanda sedan ned det i grytan. Bred ut köttfärsblandningen i en smord form. Vispa ihop mjölk och ägg och slå det över färsen. Gratinera i ugnen i 30-40 minuter.


Jag tror receptet kommer från någon gammal veckotidning (klipper ut så mycket recept...) Det var smidigt att gratängen var i ugnen så kan man göra lite annat under tiden, men jag kan tänka mig att äta grytan som det är också. Och då kanske servera lite matyoghurt till.

Att uppskatta det man har

1/23/2010

De senaste dygnen har för mig, både på jobbet (arbetar på en kirurgavdelning) och privat, kantats av akuta händelser. Saker man inte räknat med plötsligt händer. Det är lätt att säga att man ska uppskatta sina nära och kära, men ibland blir man ordentligt omruskad och då inser man vad man har. Fredagar brukar väl för de flesta vara en sådan dag då hela familjen samlas och man äter gott och bara myser. Det är väldigt viktigt att man tar sig dessa stunder. Trevlig fortsättning på helgen allihop. Min ser betydligt ljusare ut just nu.


Mysmat för mig och min man är heta räkor. Det är perfekt som förrätt eller bara för att det är så gott. Man behöver egentligen inget recept på marinad utan kan ta lite vad man har, tex chili, lime, vitlök, ingefära, färsk koriander. Men här är 2 varianter om man nu vill ha recept. Har man råa räkor kan man fräsa dem i marinaden annars får de bara ligga och gotta till sig.

Heta räkor, 4 förrätter el. 2 glupska ;-)
200 g skalade (stora) räkor
½ dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor, skivade
2 tsk sesamolja
½ dl sweetchilisås
1 tsk limejuice
lite salt

Eller...200 g skalade (stora) räkor
½ dl rapsolja
1 tsk sambal oelek, alt. 1 röd chili finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1-2 msk färsk ingefära, riven
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprika pulver
lite salt

Är räkorna råa - stek dem i oljan först och rör sedan ned marinaden.

Servera med sallad eller en salsa och lite lime. Och bröd om man vill det.

Välkommen på fika

1/21/2010

Kommer ni ihåg när ni var små och lekte rollekar. Det var jättekul att leka fik eller affär. Häromdagen hade mitt stora spöke Lowe besök av sin ena buskusin och då lekte de kök, som de kallar det. Man lagar mat och diskar, och annat som de sett oss vuxna göra. Hur det kommer sig att det alltid börjar brinna eller händer något annat konstigt i deras kök kan jag inte förstå... (undertecknad ser vääldigt oskyldig ut). Denna dagen hade jag bakat brysselkex och det var ju bara höjden av lycka att få fylla kaffekannan med juice och äta riktiga kakor.


Att jag bakade brysselkex beror på att jag vann färgat strösocker hos Bagerskan för en tid sedan och visst blev kakorna fina med det rosablå sockret på. Goda, då? Om... Fråga de i "köket" ;-)

Brysselkex, 20 st (går ju självklart dubblera)
2 ½ dl vetemjöl
½ + ½ dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g smör (inte margarin!)
ev. någon droppe karamellfärg

Blanda snabbt ihop ½ dl strösocker med övriga ingredienser (utom färgen) till en smidig deg. Forma den till en rulle, ca 5 cm i diameter.
Häll ½ dl ströcker på en tallrik och färgsätt den om du vill. Rulla degen i sockret och ställ den sedan kallt en stund. Sätt ugnen på 175°.
Skär degen i ca 2 cm tjocka skivor och grädda i 10 minuter.

Himmelsk blåbärspaj...

1/20/2010

Som ni vet så fick jag mitt recept i skicka vidare "leken" från Kardemumma Gumman. Det var en Blåbärspaj med marängtäcke som jag skulle baka. Lägligt nog hade jag varit hos mina föräldrar i förgår och hämtat blåbär ur deras frys. Min mamma är en fenomenal blåbärsplockare. Hon slår alla säsongsarbetande bärplockare med råge. Och pajen den blev såå god! Jag hade dock i ca 1 msk potatismjöl utöver receptet, då mina bär var frysta (otinade). Vi njöt av pajen tillsammans med vaniljglass, det bestämde barnen. Och så är det ju så gott när pajen är lite ljummen och glassen smälter... Visst blev ni sugna nu?
Håll till godo här är receptet.

Blåbärspaj med marängtäcke
Pajdeg
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 äggulor
1 krm salt

Fyllning
1 msk vetemjöl
3 dl blåbär
½-1 dl socker

Marängtak
2 äggvitor
2 dl strösocker

Tillbehör: vaniljsås, glass eller grädde

Pajdeg
Arbeta samman mjöl och smör. Tillsätt äggulor och salt, arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ut degen så den täcker en pajform 25-30 cm i diameter.

Fyllning
Strö lite vetemjöl över degen och sprid ut blåbären jämnt i formen. Strö över socker. Grädda i 15 minuter i 225 grader.

Marängtak
Vispa vitorna till ett hårt skum och rör sedan ned sockret. Bred ut marängsmeten över blåbären och grädda ytterligare 10-15 minuter tills marängen fått fin färg. Servera med något av ovanstånde tillbehör.


Så idag har mitt recept gått iväg till Pinglans Mat. Så håll utkik vad det är hon får prova att laga!

Skicka vidare

1/19/2010

Nu drar skicka vidare igång! Jag var inte med i del 1, men var inte sen att haka på del 2. Vad går det ut på? Jo, personen överst på listan (i detta fallet jag) får ett recept från personen längst ned på listan. Personen testar receptet och presenterar receptet på sin blogg tillsammans med en bild (inom 1 vecka). Skickar sedan ett annat recept till nästa person på listan och så rullar det vidare...
Här är listan på alla som med spänning väntar på just sitt recept...


Jag (som fått receptet av Kardemumma Gumman)
Pinglans Mat
Mat och Odla
Hemma i radhuslängan...
Frestelser
En smak av Karin
Nybergsmat
Fridas Kök
I en Anna´s del av världen
Vanilla Sky Kitchen
Minnas Mat
Kardemumma Gumman

Så snart jag lagat mitt recept kommer det. Spännande, va?!
Så håll utkik på samtliga bloggar!

Första receptet under Magazine mondays

1/19/2010

Igår var en sån där dag när man har väntat in i det längsta med att åka och handla så kyl, frys och skafferi gapar ödsligt tomt. Nu vet jag att några av mina vänner ler, för vi brukar ha så fullproppat i kylskåpet så sakerna nästan ramlar ut när man öppnar. Men nu var det verkligen tomt, nästan som i en fattig students kök. Och så hade jag bestämt mig för att testa ett nytt recept. Så jag kikade runt i lite tidningar och fick välja bort en del recept pga omständigheterna. Fanns ingen tid att handla på just då. Så detta receptet blev det och jag hittade det i Buffé april 2008. Det var testlagarna som hade testat grytan och den hade fått höga betyg.


Kycklingpanna med svarta bönor, 4 pers.
350 g kyckling, strimlad
1 liten squash (byttes mot sugarsnaps), i bitar
1 gul paprika, i stora bitar (hade bara röd hemma)
1 rödlök, i stora bitar
6-7 torkade aprikoser, strimlade
500 g krossade tomater
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 burk svarta bönor

Stek kycklingen i olja, ta sedan upp och lägg åt sidan. Bryn grönsakerna lätt och lägg tillbaka kycklingen. Tillsätt aprikoser och tomater. Krydda och låt sedan allt puttra i 5-6 minuter. Vänd ned bönorna. Fullkorns bulgur rekommenderades till.

Vad tyckte vi? En väldigt enkel vardagsrätt som var god, men som kunde haft lite mer kryddning. Och det är ju lätt fixat ;-)

Magazine mondays

1/18/2010

Ja, vad är nu detta?! Jo, ni vet alla mattidningar man samlar på sig där man hittat en massa goda recept som man tänkt testa någon gång, men som aldig blir av... Då hittade jag hos Cream Puffs in Venice denna roliga idé, att börja varje vecka med att testa ett nytt recept.

magazine-mondays-logo-1-cpiv.jpg

Citrusfisk

1/18/2010

Citrusfrukterna är såå goda just nu och jag passar på att frossa i dem i mängder. Och vem vet kanske kan jag hålla de där otäcka förkylningsvirusen borta. Och då är det bättre att proppa i sig lite extra frukter än C-vitamintabletter, eller hur? Finns kanske inte så mycket C-vitamin kvar när den här rätten är klar, men gott var det i alla fall!
Inspirationen kommer från Arla.



Citrusfisk, 4 pers.
600 g vit fiskfilé
½ tsk salt
3 dl vispgrädde
½ fiskbuljongtärning (alt.fond)
½ apelsin, rivet skal och saft
½ lime, saften
½ tsk torkad timjan
½ dl finhackad gräslök

Salta fisken. Koka upp grädde tillsammans med övriga ingredienser. Lägg i fiskfiléerna och sjud i 10 minuter. Vi åt fisken tillsammans med ugnsrostade rotfrukter; morot, palsternacka och kålrot. Barnen fick kokt potatis och morotsstavar.

Egen taco

1/17/2010

Tacos beställde sonen till middag på lördags kvällen. Hmm... var inte riktigt vad jag hade planerat, men jag hade ju inte planerat något annat heller så det fick bli tacos helt enkelt. Nu hade vi inte så mycket tacosgrejer hemma så det blev till att improvisera. Lånade för en tid sedan en bok (Bröd med smak) och där fanns ett recept på tortilla utan jäst, så det testade vi. Nackdelen var att bröden behövde ätas varma för att hålla sig mjuka, men det gick lätt att fixa i micron. Och med tanke på att samtliga i familjen åt mer än vanligt så får bröden ett mycket bra betyg.

Tacoskryddagår väldigt enkelt att blanda själv. Och denna kryddmixen smakar som Old el pasos. Billigare blir det kanske inte att göra egen, men den egna kryddmixen blir utan tillsatser (förutsatt att kryddorna är tillsatsfria). Plus att man alltid har tacokrydda hemma.

Tortilla, 8 st
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
(½ dl tomatpuré)
2 msk olja
1 dl vatten

Blanda mjölet med bakpulver och salt. Rör ned tomatpurén och oljan i vattnet. Blanda sedan ihop vätskorna med mjölblandningen till en smidig deg. Dela degen i 8 delar och kavla ut varje del till en tunn rund kaka. Stek kakorna i torr stekpanna ett par minuter på varje sida tills de får färg.

Tacokrydda, ger 0,75 dl, vilket motsvarar 3 köpta påsar
använd 2 msk till 400 g färs
2 tsk maizena (majsmjöl)
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
3 tsk salt
4 tsk paprikapulver
4 tsk chilipulver
(2 krm cayennepeppar)


Varför inte ge bort lite kryddmix i en fin burk?

Fredagsmys

1/16/2010

Nu blev inte mitt fredagsmys så långvarigt eftersom jag var tvungen att åka till jobbet. Och där har vinterkräksjukan slagit till så där är allt annat än mysigt just nu :-( Så jag hoppas verkligen att jag klarar mig. Men nog om såna ruggigheter.
Idag är nog första dagen som jag inte känner någon träningsvärk i benen sedan jag testade afrodans - i måndags! Ja, det har känts som någon stelopererat baksidan på låren. Får se när jag vågar släppa loss igen.

Teriyakifilé med mangosallad i vitlöksdressing, 4 pers.
600 g fläskfilé, 4 kotletter el. karréskivor
1 krm svartpeppar
1 rödlök, i skivor
1 dl köttbuljong
1 dl teriyakisås
1 msk japansk soya
sesamfrön

Mangosallad i vitlöksdressing
1 roman- el. salladkåls huvud, strimlat
75-100 g sockerärtor, strimlade
1 mango, tärnad
1 dl matyoghurt
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt & peppar

Blanda matyoghurt med vitlök och smaka av med salt och peppar. Vänd ned sallad och sockerärtor samt till sist manogontärningarna försiktigt.
Stek köttet och krydda med peppar. Blanda buljong, teriyakisås samt soya och slå det runt köttet. Låt koka någon minut. Strö över sesamfrön innan servering.
Servera köttet tillsammans med såsen och vitlökssalladen samt ris eller nudlar.

Goda grova småbröd

1/14/2010

Det här med att baka bröd är ganska nytt för mig. Jag fick inte riktigt till det och tyckte det var svårt. Det går en hel del bröd hemma hos oss med 2 barn och vi hade tröttnat på butikernas dåliga utbud på bra bröd. Och vägen förbi något bageri tog vi inte alltid. Så jag började testa olika recept och redskap. Och nu finns det bara ett problem, det finns så otroligt många fler brödsorter jag vill testa än jag hinner baka...


Det här receptet hittade jag hos Jennie (Kalasgott), de heter Små grova morotsbaguetter.

Visst ser de goda ut?!

Middag mitt i veckan

1/14/2010

Igår hade vi middag mitt i veckan. Alla äter väl i och för sig middag mitt i veckan, men denna var med gäster. Det är synd att man inte utnyttjar vardagskvällarna till fler middagar. Alla måste ju äta och även om man är trött efter jobbet så kan det vara skönt att gå bort och få sätta sig vid dukat bord. Och i vårt fall så fick även våra och våra gästers barn chansen att leka en stund. Vi bjöd på Balsamicokyckling (gjorde en stor form...), Ost- & kesotoppad potatis och en vintrig sallad. Och till dessert Vit chokladmousse med smak av kokos och lime.


Ost- & kesotoppad potatis, 4 pers.
8-10 potatisar, tvättade och skivade
½ tsk salt
2 dl riven ost
100 g keso (smaksatt om man så önskar)
2 msk sesamfrön

Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisskivorna lite omlott i en ugnsform och salta. Blanda den rivna osten med keso och fördela över potatisen. Strö över sesamfrön. Gratinera i 20-30 minter, tills potatisen känns mjuk.


Rödkålssallad med citrusfrukter, 4-6 pers.
½ rödkålshuvud, finstrimlat
1 blodgrape, filéade klyftor
1 apelsin, filéade klyftor
1 granatäpple, kärnorna
1-1 ½ dl valnötter
lite olja
salt och peppar

En alldeles alldeles underbar...

1/14/2010


... dessert. Ja, det blev den faktiskt. Jag hade blivit bjuden på Gino med vit choklad smaksatt med kokos (som var såå god), så jag hade köpt hem denna chokladen för att göra något gott på. Och valet föll på vit chokladmousse, som nu fick smak av kokos och lime. Detta toppades sedan med hemgjord exotisk sorbet. Åh, vad gott det blev! Kunde känna söderhavsvindarna (nja, nästan hi hi) Moussen blev så där lagom fluffig och lagom söt. Testa den!


Vit chokladmousse med smak av kokos och lime, 8 pers.
150 g vit choklad med smak av kokos
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl matyoghurt (tex turkisk)
½ lime, saft och rivet skal
½ dl kokosflingor

Smält chokladen försiktigt i vattenbad, så den precis smälter. Vispa upp ägget med elvispen och fortsätt vispa samtidigt som du tillsätter den smälta chokladen lite i taget. Vispa grädden och rör ned den tillsammans med matyoghurt, limesaft och skal. Fördela i 8 koppar eller glas. Ställ i kylen i 2-3 timmar.
Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Rör hela tiden. Strö dem över moussen och toppa med en kula sorbet.

Exotisk sorbet, 10-12 kulor.
300 g frusen exotisk frukt (jag tog färdig mix från frysdisken med mango, papaya och ananas)
ev. lite juice
inget socker behövs!

Mixa den frusna frukten till en slät puré. Tillsätt ev lite juice för att underlätta mixandet. Servera tillsammans med moussen.

Testa andras recept

1/13/2010

Hittade det här receptet, Vitlöksdoftande kycklingryta med kokosmjölk, hos Nette (Kardemumma Gumman), som jag förstår är hennes egen variant av hennes väninna Theres recept. Och så är det ju ofta, man hittar ett recept som man testar och gör sin egen variant av. Jag följde den här gången Nettes recept och grytan blev mumsig, men nästa gång tar jag nog färsk ingefära istället för lite mer sting ;-)
Till grytan åt vi tabouleh. Och då vet alla som har (eller har haft) små barn som precis lärt sig äta själva, hur det såg ut på golvet under bordet efteråt...

Kardemumma Gumman har precis nu en rolig "lek" som går ut på att just testa nya recept och dela med sig ev recept.


Tabouleh, 4 pers.
2 dl bulgur
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 paprika, i små tärningar
1 gurka, urkärnad, i små tärningar
4 tomater, urkärnade, i små tärningar
½ citron, saten
2 msk olivolja
2 krm salt

Koka bulguren enligt anvisningar på paketet tillsammans med buljongtärning och vitlök. Låt svalna något. Blanda sedan med övriga ingredienser.

Favorit pastan

1/12/2010

Jag är personligen igen pastaälskare, men de övriga 3/4 av familjen är det så ibland får jag ge vika för majoriteten. Och den här pasta är min absoluta favorit. Den innehåller så mycket jag gillar: vitlök, basilika, frön, parmensanost... mmm... Och bland så mycket gott så går även lite pasta ned ;-)


Basilikapasta med bacon och parmensan, 4 pers.
400 g (fullkorns)spagetti
2 dl solrosfrön, pumpafrön och/el. pinjenötter
(vi körde på alla 3)
2 pkt bacon á 140 g, strimlade
2 vitlöksklyftor, skivade
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g parmensan, riven
1 kruka basilika, strimlade

Koka pastan enligt anvisningar på paketen. Rosta frön och nötter i en torr stekpanna så de får lite färg och pumpakärnorna "poppat upp" sig lite. Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Stek vitlöksskivorna lätt och lägg dem sedan i oljan.
När pastan är klar och fått rinna av lite, blanda den då med först olja, vitlök och bacon. Krydda med salt och peppar. Vänd sedan ned frön/nötter, ost och basilika. Servera genast tillsammans med en sallad. Vi åt bönsallad till för att kompensera det höga kolhydratintaget.

Mitt bidrag till månadens sötsak

1/11/2010

Minipavlova blir spröda på ytan och sega inuti och härligt söta. Nu smaksatta med polkagrisar får de en smak av mint som bryter fint mot grädden och de lite sura bären. Mums!
Att allt sedan får toner i rosa och rött gör det hela lite trevligare för ögat ;-) Perfekt på den lilla prinsessans kalas.


Polkapavlova med rosa grädde och röda bär, 8 st
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
3/4 dl fint krossade polkagrisar
½ krm salt
1 krm bakpulver
4 droppar röd hushållsfärg

3 dl vispgrädde
2-4 droppar röd hushållsfärg
1 tsk vaniljsocker
halvtinade eller färska lite syrligare röda bär (lingon, röda vinbär eller hallon)

Sätt ugnen på 225°. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa sedan ned sockret och fortsätt vispa en stund till. Vispa till sist ned polkagris-pulvret, salt och bakpulver. Droppa i hushållsfärgen men rör sedan bara lite i smeten, så den blir randig.
Klicka ut marängsmeten i muffinsformar. Gör en fördjupning i varje maräng med hjälp av en sked som du trycker ned i mitten och sedan drar upp mot en sida.
Sätt in marängerna mitt i den varma ugnen och stäng sedan av ugnen. Låt marängerna stå i ugnen i minst 4 h eller över natten, utan att ugnsluckan öppnas!
Vid servering toppas marängerna med lättvispad rosa grädde och röda bär.
(Formarna har jag fått av min väninna Sabina och jag tror de kommer från Lagerhaus)


Morteln på bilden är också en present... (från Anna och Stoffe) Den är designad av Jamie Oliver och heter flavor shaker. Den passar att mortla allt i, hårda kryddor som mjuka örter. Man bara lägger i det man vill krossa och sedan skakar man tills man fått det så fint man vill ha det.

Månadens sötsak

1/11/2010

Söta saker
Månadens sötsak är Söta sakers bakutmaning till alla som gillar att baka. Varje månad presenteras ett tema - det kan till exempel vara "vit choklad", "cupcakes" eller "apelsin". Söta saker bloggar om sitt bidrag på temat och sedan har den som vill en månad på sig att skapa ett bakverk, eller något annat sött på temat, blogga om det och länka det till Söta sakers blogg. När månaden är slut samlas alla bidrag och länkar i en bloggpost, så vi kan inspireras av varandra.

Denna månaden är temat: Polkagris...

Söndagsfika

1/10/2010

Nästan alla har väl numera blivit bjudna på ananaspaj någon gång eller bakat en själva. Och har man inte det så är det läge att baka en paj för det är ju såå gott. Nu råkade jag ha en färsk ananas som blivit mogen och som längtade efter att bli uppäten. Så då testade jag att göra ananaspaj på den. Jag använde samma recept som till en vanlig ananaspaj, men mixade den färska ananasen och hade i istället. Och pajen blev tom godare än den gjord efter orginalreceptet. Den blev lite krämigare...

Ananaspaj
150 g smör, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

1 ananas, delad i mindre bitar och lätt mixad
alt. 400 g( avrunnen vikt) krossad ananas
2 dl crème fraiche
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg

Sätt ugnen på 200. Blanda mjöl, strösocker och bakpulver i en skål. Häll över det smälta smöret och blanda till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Blanda sedan ananas, crème fraiche, strösocker samt vaniljsocker och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
Servera med vaniljglass.

Het tomatkyckling och bra att ha grejer

1/08/2010

Het tomatkyckling, 4 pers.
1 kyckling, 1,2-1,5 kg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 röd chili, snittad på längden och ev. kärnorna uttagna
(beroende på hur het man vill ha maten)
8 vitlöksklyftor, skalade
6 potatisar, skalade & skivade
3 dl torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
400 g blandade bönor
600 g blandade tomater, dela de större på mitten
1 kruka basilika, stjälkarna hackade & bladen hela

Sätt ugnen på 200. Salta och peppra kycklingen på ut- och insidan. Bryn den runt om i en stekpanna och lägg den sedan i en ugnsform. Slå i vinet i stekpannan och lös buljongtärningen i det varma vinet. Häll sedan vätskan runt kycklingen. Lägg potatisskivor, de hela vitlöksklyftorna och chilin runt kycklingen. Sätt in formen mitt i ugnen och tillaga i 45 minuter. Ös kycklingen med vinet ett par gånger under tiden. Tillsätt bönor (peta ned dem under vätskans yta), tomater och basilika och tillaga ytterligare 30 minuter.
Ta upp kycklingen och skär loss köttet, lägg tillbaka kycklingen i formen och servera den med ett gott bröd till som kan suga upp den goda skyn.


En sån där meningslöst bra att ha grej...
Fick denna grej av min mamma eftersom hon vet att det förbrukas en hel del vitlök hemma hos oss. Det är en vitlökskalare som är så bra att ha, särskilt om man ska skala en massa vitlök. Man stoppar in klyftorna och rullar "grejen" under lätt tryck och sen häller man ut klyftorna skalfria! Min väninna Malin skalar sina klyftor som när man vrider pappret av en karamell, men jag är inte så stark i nyporna...

Vad sägs om att byta en isande vind mot en Sea Breeze?

1/08/2010

Sea Breeze var en av drinkarna vi drack på nyår. De flesta dricker den kanske främst på sommaren, men när det är barn med så är det kul med drinkar som lätt går att göra även alkoholfria. För visst är det roligt att få en egen drink med is i ett fint glas. Det finns många varianter på Sea Breeze och det är olika om man använder 2 eller 3 olika juicer och vilka juicer...


Sea Breeze, 1 glas
4 cl citronvodka
4 cl tranbärsjuice
4 cl grapefruktjuice
4 cl apelsin- eller ananasjuice
is

Baby Breeze1 del tranbärsjuice
1 del grapefruktjuice
1 del apelsin- eller ananasjuice
is

(Satsa på juicer som ej kommer från koncentrat)

Viltwok

1/07/2010

Idag har det inte märkts att man har skottat för det har snöat igen med det samma... Men samtidigt är det så mysigt. När det snöar lite hela tiden hinner inte snön bli brun av avgaser och annat. Utan det är vitaste vitt ute.
Den sista dagen på min julledighet firade jag och barnen med att gå på fik. Det är så stort att gå på fik när man är liten och lika mysigt (och gott!) hur stor man än blir ;-)
Till kvällsmat blev det viltwok innan jag måste ut och pulsa i snön igen för att ta mig till jobbet.


Viltwok med palsternackspuré, 4 pers.
2 pkt/500 g viltskav, halvtinad (jag tog älg)
150 g svamp (shitake, portabello el. kantareller)
5 scharlottenlökar, i klyftor
3 dl vitkål, strimlad
2 dl vatten
2 dl rödvin
2 msk viltfond
4 krossade enbär
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk soya
ev. maizenamjöl

8 potatisar
4 palsternackor
4 dl grönsaksbuljong
2 dl äppelcider
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär potatis och palsternacka i mindre bitar och koka dem mjuka i grönsaksbuljong och cider. Häll av vätskan i en skål, men spar den. Mosa rotfrukterna och späd med vätskan till lagom konsistens. Krydda med salt och peppar.
Stek köttet snabbt tillsammans med svamp, vitkål och lök i en wok eller stekpanna med höga kanter. Slå på vatten, vin och fond samt krydda med enbär, salt och peppar. Låt allt koka ihop i ca 10 minuter. Red eventuellt med maizena majsstärkelse.
Servera med rårörda lingon och grönsallad.

Barnfri kväll

1/06/2010

Igår hade min man och jag en barnfri kväll. Det var mina snälla föräldrar som ännu en gång ställde upp och var barnvakt. Vi gick på bio (Sherlock Holmes, som var jättebra) och sedan upp träffade vi våra vänner Mattias och Malin på restaurang Mamas & Papas (som har grymt goda tapasrätter). Så det blev en både rolig och god kväll. Proppmätta cyklade vi hemåt i snöyran.
Hemma hade vi lämnat barnen och barnvakterna vid middagsbordet med detta:

Lax- & kaprisbiffar med senapscreme, 4 pers.
600 g lax, ben- och skinnfri
1 ägg
2 msk kapris, mosade dem lite med en gaffel
2 msk finhackad gräslök
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

2 dl crème fraiche
2 msk senap, grov, söt & stark
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

100 g färsk spenat
salt och peppar
olivolja

Man kan dela laxen i mindre bitar och mixa den hastigt, men jag tycker det blir godare om man finhackar den för hand istället (tar dock lite längre tid). Blanda laxenbitarna med kryddor och ägg. Forma till biffar (de blir ganska lösa) och stek dem i smör.
Blanda ingredienserna till såsen. Blanda spenaten med oljan (och stek den hastigt) och krydda med salt och peppar.
Servera fiskbiffarna med kokt potatis, grönsaker, spenat och såsen. Det går självklart att servera biffarna i ett bröd med spenaten och såsen i.

Trött på gröt?

1/06/2010

Gör ett bröd på den istället. Jag har tidigare provat att göra grötbullar, men inte grötbröd. Jag hittade receptet hos Jessica (Hallon & Blåbär), här hittar du receptet. Dock hade jag inget vetemjöl special hemma så jag tog siktat dinkel, men det blev jättegott ändå. Men man får då minska på mjölmängden en hel del. Mina gryn kom inte från Axa, men de får ändå vara med och göra lite reklam eftersom deras motto känns passande när de flesta börjar "sina nya liv" så här efter nyår.



Den här grytan var från början ett vegetariskt recept, men jag bytte ut de röda linserna mot köttfärs. Men det är en perfekt gryta om man inte vet vad man ska bjuda sina vegetariska vänner på. Sedan kan man ge grytan vilken touch man vill beroende på val av curry. Väljer man tex tikka masala så får den smak av indien eller så kanske man väljer en thai-curry.

Kalasgryta, 6 pers.
600 g köttfärs (alt. 2 dl röda linser)
1 purjolök, i 3 cm långa bitar
1 gul lök, grovhackad
3 vitlöksklyftor, grovhackade
1 bit rotselleri, i tärningar (ca 100 g)
1 stort äpple, i klyftor el. stora bitar
2 msk curry(pasta), vi tog 1 msk garam masala & 1 msk röd curry pasta
½ msk gurkmeja
2-3 msk riven ingefära
1 ½ tsk salt
5 dl vatten
1 pkt/burk krossade tomater
1 stor pkt/burk kokosmjölk
1 citron, saften
600 g potatis, skalad, i klyftor
1 apelsin, i klyftor

Fräs de tre löksorterna, rotselleri och äpple i olja. Tillsätt curryn och fortsätta fräsa lite till. Slå över vätskorna samt tillsätt resterande kryddor och låt koka upp. Lägg i potatis (och linser) och koka grytan i 30 minuter. Stek under tiden köttfärsen (om du väljer detta alternativet) och lägg i den i grytan tillsammans med apelsinklyftorna och låt allt bli varmt innan servering.
Servera med limeklyftor, bröd eller bulgur och en god salsa (vår bestod av avocado, papaya och paprika).

Varför tycker barn alltid att det passar med glass?

1/03/2010

Idag har vi haft nästan -10 grader ute. Vi har varit ute och åkt pulka och frusit om näsor och annat. Och vad önskar sonen till mellanmål? Iskall smoothie som är som glass. Bären ska vara frysta så smoothien blir så tjock att den kan ätas med sked, som glass alltså. Tog bilden i snön för att visa hur knasigt hans mamma tyckte det var.



Mango- & hallonsmoothie/glass, till 2 barn eller 4 vuxna
2 dl naturell yoghurt
1 mango, i bitar (färsk)
2 dl frysta hallon
1 tsk vaniljsocker

Mixa allt till en tjock kräm. Vill man dricka smoothien får man ta mjölk istället för yoghurt eller använda tinade/färska hallon.