Stekpannebröd

8/31/2010

Så vad gör man när man är hemma med sjukt barn... Ett barn som är för sjukt för dagis, men (hrm...) för piggt för att vara hemma ;-) Jo, vi bakade, Milia och jag. För ett tag sedan fick jag ett recept av pappa som bara inte blivit av att jag bakat, så nu fick det helt enkelt bli. När jag var yngre och bodde hemma brukade pappa göra stekpannebröd. De blir som en liten aning tjockare tunnbröd. Antingen åt vi dem alldeles ljumna direkt från pannan med bara smör.


Eller så fyllde vi dem med stekt kött och sallad, som gyros ungefär. Så de går att ersätta tortillabröden med till fredagens tacomiddag. De är inte svåra att göra, ok om man är petig med formen och vill ha den helt runda kanske, men inte annars.


Pappas stekpannebröd
, 10-12 st (stekpannestora)
50 g smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl socker
2 msk sirap
6 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special
(alt. 2 dl rågmjöl + 8 dl vetemjöl)

Smält smöret och slå i mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och slå vätskan över, rör till jästen löst sig. Tillsätt det torra ingredienserna och arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 10-12 bitar. Vill man ha flera små kakor är det bara att dela degen i fler bitar. Kavla ut bitarna på mjölat bord till runda kakor, knappt ½ cm tjocka, de reser sig rätt mycket i stekpannan. Kavla gärna med kruskavel. Grädda kakorna i varm torr stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Borsta av det mesta mjölet från kakorna innan de gräddas. Trava kakorna ovan på varandra på galler under bakduk så de förblir mjuka. Förvara dem sedan i plastpåse. Kakorna går bra att frysa in.



Milia slet hårt med sin kaka. Gick åt en aaaning mycket mjöl...



Men lite spill får man räkna med...


14 kommentarer:

  1. vad gulligt att barnet hjälper till :).
    och underbart recept, perfekt till tacokvällen i kväll :D.

  2. Vilka härliga bilder. :-)
    Det ska vara mjöl överallt när barn hjälper till.
    Stekpannebröd är ju bara så gott. Har aldrig testat med jäst i, det får jag göra.
    Ser på en av bilderna att du har en kruskavel för barn. Håll hårt i den, för de går inte att få tag i längre. Möjligtvis på loppis. Jag letade och letade men insåg till sist att det var kört. Har nu två stycker större, men de är mycket vassare i piggarna än barnkruskaveln.
    Hoppas tjejer kryar på sig.

  3. Men oj så mycket bra recept! Så fort jag och barn e friska ska jag testa lite av de du har att bjuda på! :)

  4. Härligt att baka tillsammans. Det ska synas att man har bakat och att man har haft roligt... då får det gärna hamna lite mjöl på golvet.

  5. åh, såna där brukade jag också baka med min mamma när jag var liten :) tyckte de var allra godast som nygjorda med smör på. mmmm.

    haha, jo, det är ju det som är grejen med köttfärssås & spaghetti, får barnen bestämma så skulle det ätas minst en gång i veckan. tror det är därför jag är så less på det nu eftersom min mamma var dagmamma förut så vi åt det hemma jätteofta och sen har jag ju jobbat på förskolor från och till sen jag var 19 så då har man ju också fått sin beskärda del av det...

  6. Vad härligt att barnet får vara med i köket. Mer av det! Vi brukade alltid baka tunnbröd i stekpanna när jag var liten.

  7. Låter supergott. Får nog ta och införskaffa en kruskavel. Eller får jag leta i mammas gömmor, har för mig att jag hade en likadan kruskavel när jag var liten.

  8. åååååh, vad goda de ser ut! ska komma loss och baka lite snarast tänkte jag, var alldeles för länge sedan sist. tack för välkommen-hem-hälsningen!

  9. Härliga bilder och en trevlig blogg!

  10. Men vad gott, det var jätte länge sedan som jag bakade stekpannebröd. Nästan så att jag hade glömt bort det..Jag kanske skulle damma av mitt recept och fixa ett bak här hemma.

  11. Gott! Sånna där bröd åt vi alltid när vi var i Norge förr om åren. Riktigt gott med stekpannebröd :)

  12. Men gud så kul, detta funderade jag ju på häromdagen! Jag kan nämligen inte hitta mitt recept, så jag tackar för ditt :)

  13. Å så gott det ser ut! Det påminner om ett stekpannebröd som min mamma brukade göra, Stompa kallades det.
    Roligt att baka med barnen, jag har tyvärr en förmåga att ta över för mycket, men jag blir bättre och bättre. :)
    /Åsa

  14. Fina bilder!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.