Nyårssnittar och matprat i radion

12/30/2011

Idag var det återigen dags för Helena och mig att prata mat i P4 Kalmar tillsammans med Mari och Maria. Så här dagen före nyårsafton låg så klart fokus på nyårssupén. Hela gänget hade tagit sig till Giraffens köpcentrum för att bjuda på snittar, dela med oss av mattips och mingla bland människorna utanför systembolaget. För där finns det folk en sådan här dag...

Jag skulle bjudit på samma snittar som från mitt för-nyårs firande, men hade glömt pepparrotsosten hemma. Så vi gjorde helt enkelt tre olika snittar med samma röra bestående av philadelphiaost, basilika och soltorkade tomater. Lite av röran hamnade i parmaskinka som Helena ska i mindre bitar och lade på crostinis och lite hamnade på gurkbitar och toppades med kräftstjärtar.  Dessutom fyllde vi krustader med röran och toppade med ugnsrostade cocktailtomater.

Vem skulle kunna tro att dessa finna snittar har samma röra allihop!

Nyårsfirande aningen före

12/29/2011

Oj, vad vi hade trevligt igår! Jag tror banne mig jag kan säga att allt blev lyckat. Även om jag svettades över den där oxfilén ett tag. Ni som undrade vad som stod på menyn så kommer den här tillsammans med alla recept.

När alla gästerna kommit bjöd jag på lite olika snittar. Ni ser lättskalad gurka i skivor med pepparrotsost och kräftstjärtar; krustader med creamcheese, soltorkade tomater, basilika och långsamt ugnsrostad cocktailtomat och laxrullar med wasabiröra. Hade även smördegssnittar med fetaost och timjan, men de dök upp på fatet lite senare.

Som fördrink drack vi kir royal. Mina champagneglas rymmer 15 cl och då var det lagom med 2 cl creme de cassis i varje glas och sedan fylla upp med mousserat vin.  Vi hade valt en Graham Beck till drinkarna. (Jessica hade fått det eminenta hemliga uppdraget att klaga på maten, vilket hon gjorde med bravur så pass att Kristoffer frågade mig om hon alltid brukar vara lika ärlig. Det är så kul med hemliga uppdrag när gästerna inte känner varandra).

Till förrätt hade jag gjort hummersoppa där jag använde mig av fryst hummer. Får ni inte tag på hummer så kan kräftsoppa vara ett alternativ. Soppan blir så god om ni kokar fonden själv på skalen.


Spetsad hummersoppa, 8 små port. (blir ca 1 liter soppa)
2 frysta humrar, tinade
3 dl/200 g tärnad morot
2 dl/150 g hackad gul lök
1 dl/100 g tärnad rotselleri
1 msk tomatpuré
1 tsk gul curry
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 ½ msk konjak
3 ½ msk rött portvin
5 dl vatten
3 dl torrt vitt vin
1 ½ + 1 ½ dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
maizena majsstärkelse
½ tsk salt
cayennepeppar
paprikapulver

Klyv hummern och plocka ur köttet i stjärt och klor. Förvara köttet i kylskåp till servering. Spola av skalen och dela dem i mindre bitar. Fräs grönsakerna i smör 5 minuter. Tillsätt hummerskal, tomatpuré, curry och vitlök. Fräs 5 minuter till. Häll i konjak, portvin, vatten och vitt vin. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Dra av fonden från plattan och låt dra i 30-60 minuter. Blanda i 1 ½ dl av grädden samt crème fraiche och låt sjuda i 10 minuter. Sila soppan. Hit hade jag förberett dagen före.
Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner redningen i soppan. Låt soppan koka upp. Smaka av med salt, cayennepeppar och parikapulver. Tärna hummerköttet och fördela i 8 skålar/glas och slå den varma soppan över.Vispa resten av grädden (1 ½ dl) och lägg en klick vispad grädde i varje glas. Pudra över lite paprikapulver och garnera med dill.
 
Till soppan drack vi detta vita vin som jag tycker passade mycket bra med sin friska smak till den krämiga soppan.

 
Till soppan bjöd jag hembakat bröd tillsammans med bregott toppat med lite flingsalt. När gästerna frågar om det är surdegsbröd ser jag det som ett gott betyg.

Inte världens bästa bild på varmrätten... Tillbehören ni ser är bladspenat, färska fikon, lite hyvlad parmesanost och rödbetsskott. De sistnämnda kunde jag inte låta bli att testa, men de var mer snygga än goda.

Serranolindad örtkryddad oxfilé, 8 pers.
1,6 kg Oxfilé
300 g serranoskinka
½ dl gräslök, hackad
½ dl bladpersilja, hackad
2 msk timjan, repad
2 msk rosmarin, hackad
salt & mellanmalen svartpeppar

För att inte behöva stå en massa i köket när gästerna var på plats så gjorde jag så här.
Sätt ugnen på 100°. Putsa köttet rent från hinnor och senor. Oxfilén bör vara så jämntjock som möjligt. Jag skar bort den lösa delen i den tjocka änden och lade vid den smala änden. Eftersom min filé blev för lång att ha hel i ugnen, delade jag den på mitten. Krydda köttet salt och svartpeppar. Lägg ut skinkan och strö över de färska kryddorna. Rulla den i örtkryddorna och rulla in köttet i skinkan. Bind ihop med hushållssnöre. Lägg köttet på galler med plåt under. Stick in en termometer. Låt köttet steka till 55° innertemperatur (1-2 timmar). Ta ut köttet och låt vila i en timme eller mer i rumstemperatur (ej i kylskåp) och utan folie. Före servering: Sätt ugnen på 225°. Lägg in hela filén i ugnen och låt köttet steka till 58-60° innertemperatur för rosa kött. För blodig några grader mindre och för mer stekt några grader mer. Skär i tjocka skivor och servera. (Jag rostade potatisen i ugnen samtidigt)

Rostad tryffelpotatis, 8 pers.
1,6 kg delikatesspotatis
3 msk tryffelolja
3 tsk flingsalt
1 liten knippe med färsk timjan

Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten i 15-20 min. Låt potatisen rinna av. Hit förberedde jag innan.
Lägg potatisen i en ugnsform och tryck lätt på varje potatis så de spricker lite. Skvätt över tryffeloljan och strö salt på varje potatis. Lägg över ett par kvistar timjan. Rosta potatisen i ugnen i 10- 15 minuter eller tills potatisen fått fin yta och färg.

Rödvinssås, 8 pers.
2 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
4 msk råsocker
7 ½ dl rödvin
7 ½ dl vatten
2 msk balsamvinäger
8 msk kalvfond
2 msk maizena majsstärkelse
4 msk smör

Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken ett par minuter utan att den tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta. Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills knappt hälften återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil. Hit förberedde jag dagen före.
Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.

Till varmrätten drack vi detta goda röda vin.



Receptet på efterrätten hittade jag i Coops reklamblad som lät god med lite turkisk yoghurt i moussen och inte bara grädde.

Passionerad vit chokladmousse med spröda maränger, 8 pers.
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad med vaniljsmak
2 dl turkisk yoghurt
lite vaniljpulver
4 passionsfrukter
16 små maränger (krossade hälften)
8 physalisfrukter
1 carambole, i skivor

Vispa grädden och vispa yoghurten slät (var för sig). Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Rör ner choklad och yoghurt i grädden. Fördela moussen i 8 glas. Låt moussen stelna i kylskåpet ett par timmar. Dela passionsfrukterna, gröp ur kärnorna med en sked och fördela över moussen. Garnera frukt och maränger vid servering.



Gästerna hade fått i uppdrag att ta med sig varsin flaska dryck för ca 100 kronor och så lekte vi som paketleken fast med flaskorna istället. Det fanns Passoa, portvin, olika mousserade viner och röda viner man kunde vinna. Det gick nästan pinsamt bra för mig och Berra... Så pass att jag gav en av mina vinstflaskor till Jessica för att hon ljugit så bra under kvällen.


Och vad vore en fest hos Remsan om det inte bjöds på drinkar?! Tack alla våra fina vänner för en fantstiskt rolig kväll!

Vill ni ha ett smakprov på salladshimlen?

12/28/2011

Denna vackra och goda sallad hade vi till de varma rätterna på julbordet. Även om julen är över för denna gång så tycker jag ni ska fortsätta frossa i all sköns kålsorter. De nyttiga, vackra och goda så klart! På fatet finns rödkål, grönkål, blodapelsin, clementin, ädelost samt hackade valnötter och hasselnötter. En liten bit av salladshimlen ;-)

Nu ringer snart mina gäster på dörren, så vi får ses imorgon igen!

Förväntansfull

12/27/2011

Idag har jag handlat och förberett inför vårt för-nyårsfirande imorgon. Åh, det ska bli så roligt! Som ni ser har jag försökt mig på att dekorera bordet. Jag beundrar verkligen de som har lätt för sånt här, personligen får jag vända ut och in på mig själv. Men jag känner mig nöjd med resultatet! Jag klippte ned en bukett med blandade blommor och kvistar fördelade dem mellan en massa olika ljuslyktor. Hoppas det blir fint när alla ljus är tända.

Jag var på Systembolaget och köpte diverse drycker för att både slå i grytorna och i glasen. Måste säga att jag älskar servicen och deras djupa kunskap, så de kan lotsa mig genom dessa långa rader av flaskor. Jag tänker inte avslöja hela menyn, men kan säga så mycket att det blir bubbel, snittar och en ganska så klassisk nyårs 3-rätters. Kikar ni in på torsdag så borde jag kunna presentera årets "nyårsmeny". Om den blir lyckad det vill säga... Än så länge är det bara kanterna på menyn som är brända, men är det bara en hög med aska på bloggen på torsdag så vet ni - då har jag eldat upp hela menyn.

Jag ser att många är inne bland recepten och kikar efter rätter till er egna nyårsmeny. Skriv en kommentar eller maila mig om ni vill ha tips, oavsett om ni ska vara värdpar eller ta med er en av rätterna bort. Så fråga mig!
Vilken dessert kan jag jag få med mig på cykeln? Vad är bäst portionsformar eller en stor dessert? Hur långt innan går det att förbereda? Vilken förrätt kan jag snabbt montera ihop på plats? Vilken förrätt går snabbast att tillaga? Vad som...

Jag bokmärker recepten åt er

12/26/2011

I år bestämde vi att vi skulle äta julbordet i två omgångar, som många andra gör fast vi hade en lite längre paus mellan. Först det kalla till lunch och sedan det varma till middag. Det var helt perfekt att kunna njuta ordentligt av all mat. Nu ska jag inte ljuga och säga att jag inte blev proppmätt, men det kändes inte som jag höll på att spricka. Jag har väldigt svårt för att äta mig så sjukt mätt och det är nog ingen människa som tycker att de mår bra efter att ha ätit sig sprickfärdiga. Varför äter vi ibland som om det vore vår sista måltid?
Jag tänkte inte trötta ut er med hela vårt julbord, utan endast några få rätter som ni ska komma ihåg. Så när det sedan vankas buffébord vid påsk, midsommar eller andra festligheter så ska minnet av dessa poppa upp.

Testade mästerkocken Louises recpet på laxcarpaccio, som vi alla tyckte var mycket god. Annorlunda med flädersmak i marinaden och de krispiga rödbetorna var härligt fräscha till.

Laxcarpaccio med fläder och senapscreme, 10-12 bufféport.
300 g skinn- och benfri lax, som varit fryst i 48 h
2 msk koncentrerad fläderblomsaft
½ citron, rivet skal och saft
2 krm salt
1 krm strösocker
½ krm svartpeppar
1 rödbeta, skalad och tunt hyvlad
1 polkabeta, skalad och tunt hyvlad
dillkvistar

Senapscreme:
2 dl crème fraiche
1 msk grovkornig senap
1 msk hackad dill
salt
nymald svartpeppar

Halvtina laxen, skär den i tunna skivor och lägg dem på ett stort fat. Blanda flädersaft, citronskal och -saft, strösocker, salt samt peppar och häll det över laxen. Detta går att göra i förväg. Rör samman ingredienserna till senapskrämen.
Vid servering fördelas skivorna av de olika betorna runt laxen. Klicka lite av senapskrämen mellan skivorna, garnera med rivet citronskal och dill. Servera resterande senapscreme till.

I bakgrunden syns min citron- och lingonsill samt pappas inlagda sill, den sistnämnda är det ingen idé att ni får receptet på för det är bara han som gör den så god ! Jag lovar, jag har testat receptet och misstänkter att han utelämnar någon ingrediens i det recept jag får...
Eftersom jag tycker rosépeppar är så gott ihop med lax så ville jag krydda den gravade laxen med just detta, men så hade jag sett fin rödbetsgravad lax och då blev det en kombination av dessa två.


Rosépeppar- och rödbetsgravad lax, 10-12 bufféport. (ca 30 bitar)
500 g lax med skinn (ska ha varit fryst 48 h, men annars så färsk som möjligt före infrysning)
½ dl strösocker
½ dl salt
½ tsk grovt krossad vitpeppar
2 tsk grovt krossad rosépeppar
1 dl hackad dill
2 färska rödbetor, skalade och fint rivna

Lägg socker, salt, peppar och dill i en påse. Riv ned rödbetorna i påsen och blanda runt. Lägg i laxen, grugga in kryddorna i fisken och låt dra i kylen 2-3 dygn. Vänd på laxen då och då. Torka av laxen och skär i tunna skivor.

En återkommande favorit på bufféborden har varit laxrullar med wasabi, men vill nu testa en ny variant med västerbottenost. Tillsatte även citron för att få lite mer smak på oströran rullarna fylldes med.

Laxrullar med citron och västerbottenost, 10-12 bufféport.
500 g skivad kallrökt lax
150 g riven västerbottensost
2 dl Philadelphiaost
1 dl hackad dill
1 citron, rivet skal
½ tsk svartpeppar
1 dl färska örter, jag tog dill, bladpersilja och citrontimjan

Lägg ut en stor bit plastfolie. Lägg laxskivorna lite omlott som en rektangel på folien. Blanda västerbottensost med philadelphiaost, dill, citronskal och peppar till en jämn smet. Bred ut blandningen i ett jämt lager på laxskivorna, men lämna en liten kant längs ena långsidan. Rulla ihop laxen från långsidan så tajt det går med hjälp av platsfolien mot den kant som ej har fyllning. Låt gärna laxrullen vila en stund innan den skärs upp. Ta av plastfolien och rulla den i hackade örter. Skär i 2 centimeter tjocka skivor med en vass kniv. Servera citronklyftor till.



Självklart åt vi den obligatoriska julskinkan också, tillsammans med pappas hemgjorda sötstarka senap (det är så det sticker till i näsan) eller rödbetssallad för de som ville ha det. Det fanns även inlagd stekt strömming och så testade jag Coops recept på rimmad strömming i senapssås, som blev ett gott alternativ till vanlig senapssill.

De där busiga ekorrarna...

12/25/2011

Jag tror bestämt att vi fick med oss Piff och Puff hem tillsammans med granen för det är någon som gnattar på chokladkulorna i granen...

God Jul!

12/24/2011

God Jul alla mina fina vänner! Antar att jag inte behöver påminna er om t äta riktigt gott under julhelgen... Jag ska ta mina busiga tomtenissar och åka hem till mina föräldrar för att fira jul. Jag fixade igår färdigt den sista julmaten och känner mig nöjd med resultatet. Återstår att se om min pappa och min man (hårda matkritiker det där...) godkänner mina rätter på årets julbord. Ni andra  får vänta någon dag innan ni får veta vad det blev.


Uppesittarkväll med drinkar och snittar

12/23/2011

Flera har fråga mig om tips på juldrinkar, så lagom till uppesittarkvällen får ni just det. Runt jul är det kanske inte så vanligt med drinkar, men personlig tycker jag inte det finns några festliga tillfällen då en drink inte passar. Det samma skulle jag vilja säga om mousserat vin, som i sin tur passar bra att blanda just drinkar med. Den klassiska kir royal är alltid god. Svartvinbärslikören går att byta ut mot lingonlikör eller lingondricka. Har ni vit glögg över så använde det. Eller varför inte överraska släkten med en glöggsangria eller Leilas glöggmartini. Ett av mina drinkexperiment förra året slutade i en mycket god mandarinmojito.Vill man bjuda på en varm drink så skulle Berra säga att en Lumumba aldrig är fel eller varför inte en varm äppeldrink. För att inte bara komma dragandes med en massa gamla drinkar får ni en ny fräsching också!


Orange X-mas, 1 drink
2 cl Blossa apelsinglögg 2,2 %
2 cl cointreau
1 cl pressad citron
1-1 ½ dl sockerdricka

Blanda glögg, cointreau och citronjuice i ett glas med is eller frusna bär i. Fyll upp med sockerdricka.

Så sitt nu inte drinklös på uppesittarkvällen!

Enkla snittar gör ni med färdig smördeg. Stansa ut roliga former eller skär arken i bitar, pensla med uppvispat ägg och nagga mitten lite med en gaffel. Toppa med vad du har hemma, salsa-/tomatsås, ost, oliver, skinka/salami, tomater, grillad paprika, kronärtskockshjärtan... bara fantasin sätter gränser! Sätt ugnen på 225° och grädda dem i ca 15 minuter.

1 dag kvar...

12/22/2011

Näe, jag har inte räknat fel för jag syftar på när vinnaren av den lilla lila Rice-formen dras. Så har ni fortfarande inte varit inne på facebook och gillat sidan så skynda er, imorgon kväll dras en vinnare! Jag har förstått att det varit lite förvirrande, men det är inte inlägget ni ska gilla utan själva sidan Remsans Bistro. Detta gör ni på facebook eller till vänster i marginalen här på bloggen. Så klicka på någon av Gilla-ikonerna så kanske ni blir ägare av en fin form!


Bästa vörtbrödet

12/21/2011

Igår tog vi in och klädde granen, så nu återstår att se hur länge den får stå upprät. Barnen har så svårt att motstå att fingra på alla blanka kulor och det fina glittret. Milia ville till och med att de skulle leka koja under granen! Nej tack... Även om det är Berra som står för städningen så har jag lite svårt att blunda för de fallande barren, men den doftar gott i alla fall. Och så blev den jättefin. Ett år köpte Berra gran själv och när vi klippte upp nätet visade den sig vara väääldigt stor. Så pass stor att vi fick möblera om... Gissa om han retas för det än idag av våra vänner.

Här kommer gårdagens finfina vörtbröd. Ja, jag vågar till och med säga att det blev perfekt. Okej, jag glömde russinen... Jag har bakat flera av Martin Johanssons brödrecept och de har alla blivit lyckade. Har ni bara en våg så går det inte misslyckas. Jag fick hans bok Enklare bröd i julklapp förra året, så den kan jag tipsa om som en perfekt julklapp om ni har någon amatörbagare i släkten.

Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)
På morgonen
150 g rumstempererad julmust
100 g grahamsmjöl
10 g jäst

Blanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar.

Tidig eftermiddag och kväll
100 g rumstempererad julmust
25 g jäst
250 g kallt vatten
25 g honung (jag tog mörk sirap)
100 g mörkt muskovadosocker
100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)
fördegen från morgonen
650 g vetemjöl
100 g rågmjöl

20 g salt
2 tsk malen pomerans
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika

150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)

smält smör

Blanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. Kör degblandaren i 3 minuter på låg hastighet. Om det inte blandats ordentligt, kör en stund till. Låt degen stå i 20 minuter innan du häller ner kryddorna, saltet och russinen och kör maskinen 7–8 minuter. Öka hastigheten lite mot slutet. Täck med en handduk och låt degen vila 1 timme.
Häll över degen i en inoljad låda eller bunke. Men se till att det är gott om plats. Degen ska bli mer än dubbelt så stor. Täck med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i ca 3 timmar. När ca 30 minuter återstår, sätter du på ugnen på 250° (brödet jäser bara en gång).
Häll ut degen på ett rikligt mjölat bakbord. Hantera degen försiktig i det här läget, inte knåda. Jag hällde ut degen och delade den i två delar, formade dem till limpor lite försiktigt och lade över på en pappersklädd plåt.
Och så in med bröden i ugnen. Lägg några isbitar på en oöm plåt eller form som du placerat i botten på ugnen.  Sänk värmen till 200°. Grädda i 25-35 minuter, tills bröden nått en innertemperatur av 98° (tog 35 minuter för mina).
Pensla bröden med smält smör för en blank yta.

Visst var det så...

12/20/2011

Plommonet hade rätt, visst reducerar jag svagdricka för att kunna baka vörtbröd. Just nu ligger degen på jäsning, så det återstår att se hur det slutar. Men inget av Pain de Martins brödrecept har någonsin blivit misslyckat, så jag är full av hopp. Om resultatet blir bra så kan jag bjuda på vörtbröd på bloggen imorgon. Flera av gårdagens experiment är fortfarande inte klara, för den färska laxen ligger i frysen i väntan på gravning och strömmingsfiléer ligger i gravningslag för att sedan hamna i sås. Men en sillinläggning är jag klar med! Den avsmakades vid dagens frukost. Eftersom receptet presenteras här så fick det klart godkänt.
Hur går det för er? Förbereder ni någon julmat eller har ni lyxen att sätta er vid färdigdukat bord?


Citron- och lingonsill
1 burk inläggningssill, 210 g avrunnen vikt
1 dl socker
3/4 dl citronvinäger alt. vitvinsvinäger
3/4 dl vatten
½ + 1 dl frysta lingon
20 svartpepparkorn, grovt krossade 
1 rödlök, i skivor
1 citron, det gula av skalet (jag använde potatisskalaren)
Koka upp vinäger, socker, vatten och en halv deciliter lingon i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och rör i resten av lingonen och krossad svartpeppar. Låt lagen kallna.
Skölj av sillen och låt den rinna av. Skär den i mindre bitar. Varva sillen med skivad lök och citronskal i en burk. Häll över den kalla lagen och låt dra i kylen i minst 1 dygn före avnjutning.

Planerandet har börjat

12/19/2011

Jag blev inspirerad av finaste Charlotta, som hade haft för-nyårsfirande, så idag har jag postat festinbjudningar till ett par vänner. Sedan alla våra vänner ynglat av sig så innebär det att för varje par som bjuds in till middagar medföljer 1-3 barn. Detta gör att vi inte kan fira nyår tillsammans allihop och då bestämde jag helt enkelt att vi skulle bjuda hem några vänner innan nyår. På den "rätta nyårsafton" kommer vi ändå vara 14 vuxna och 12 barn...
Jag brukar nästan aldrig skicka inbjudningar, men efter att läst Micael Bindefelds festtips, kände jag mig som en dålig värdinna om jag inte försökte få ihop inbjudningskort. Nu är jag inte lika duktig på scrapbooking som min vän Jenny, men kände mig ändå nöjd med de kort jag stoppade på lådan.

Jag har även varit och handlat maten till vårt julbord. Pappa ska laga allt det klassiska vi brukar ha och sedan har lillasyster och jag fått fria händer vad det gäller resten av rätterna. Så nu ska här gravas olika fiskar och läggas in sillar och strömmingar. Gissa vilken del av julbordet jag tycker bäst om...
Kan ni gissa vad jag gör på bilden nedanför och vad detta ska ingå i för recept?

Har ni kokat någon tomtegröt ännu?

12/17/2011

Satt och lyssnade på Lowe och hans kompis Olle när de pratade om tomten. Diskussionen handlade om ifall tomten kommer även om man inte varit snäll. Lowe sa att om det var så, "då är det kört för min lillasyster". Olle var dock av en annan åsikt, för han hade fått reda på hemligheten, nämligen att det är papporna som klär ut sig till tomtar. Vet ni hur han visste det? Jo, för pappor har jeans på sig och de hade deras tomte haft förra året. Och så hade tomten pratat som en pappa, " så där som pappor pratar när de är tramsiga". Lowe funderade lite. "Men vår tomte lät mer som morfar, fast han satt bredvid granen". De kom tillslut fram till att papporna bestämmer över alla julklapparna och ingen pappa skulle komma med paket till bara några utav barnen.

Själv funderar jag inte så mycket på om jag blir paketlös eller inte, jag hoppas bara att vår tomte i år kommer lyfta på skägget innan jag kysser honom...


Har ni kokat någon risgrynsgröt ännu? Om du som jag svurigt tillräckligt många gånger över gröt som kokat över eller bränt vid, så hittar ni lösningen här!
Ris à la Malta har många som återkommande efterrätt på julbordet. Vi äter oftast ostkaka, men så är vi en bunt smålänningar också. Jag kan tycka att ris à la Malta ofta blir så mäktigt med all grädde, så här är en lättare variant. Nu behöver den inte avnjutas som dessert utan passar ypperligt som mellanmål när som kring jul.

Vaniljris med kryddiga apelsiner, 4 pers.
2 dl färdigkokt risgrynsgröt
2 dl turkisk yoghurt (eller annan matyoghurt)
1-1½ msk vaniljsocker

4 apelsiner, skalade och klyftorna filéade (hinnfria klyftor)
½ dl vatten
½ dl strösocker
1 stjärnanis
1 kanelstång
1 vaniljstång

Blanda gröten med turkisk yoghurt och smaka av med vaniljsocker.
Koka upp vatten, strösocker och kryddor så att sockret löser sig. Låt sockerlagen svalna något innan apelsinklyftorna läggs i. Låt gärna frukten dra en stund.
Fördela vaniljriset i fyra portionskålar och skeda över aplesinklyftor och lite av sockerlagen.
Är ni vuxna som ska äta rätten, så prova att skvätta i lite cointreau i sockerlagen!

Fredagsmaten är serverad

12/16/2011

Ibland är livet extra gott, som när det bjuds på tapas till exempelvis. Jag fullkomligt älskar när det serveras små rätter, snittar, tapas, meze, kalla det vad du vill, bara det kommer i plockmatsstorlek. Oftast grundar det sig i att jag har svårt att bestämma vad vi ska äta och då blir det lite olika saker. Dessutom passar många gånger denna typen av mat så bra ihop med bubbel, vilket jag också är svag för.


Denna gång hade jag köpt hem cheddarost, den färdigskivade sorten som är tänkt till hamburgare. Lite av osten klämde jag in mellan tortillabröd tillsammans med skivade jalapeños (barnen fick utan), som quesadillas och stekte på i min grillapanna.
Resten av osten hade jag över minipaprika som jag halverat och fyllt med hackade tomater och röd chili.
Gjorde även denna grymt goda kiwimarinerade kyckling. Till serverade jag två dipsåser, jordnötsdip och turkisk yoghurt med sweet chilisås över. Den sistnämnda även god till quesadillas. För att även få i oss lite grönsaker, gjorde jag rödkålssallad med apelsin och lime i.


Vad ska ni äta ikväll när ni sitter och har det mysigt?

Dessert till julbordet?

12/15/2011

För mig är inte traditioner så viktigt och jag har sällan återkommande rätter inför varje högtid, men jag rycks däremot med av säsongen skulle man kunna säga. Just nu känns det som jag vill ha pepparkakskryddor och andra juliga kryddor i allt jag lagar. Så när Helena hade rostat mjuk pepparkaka och toppat med glass föddes idén att göra glace au four med pepparkaka! Jag blandade ned rårörda lingon i vanlig vaniljglass, men jag (som tycker om syrliga smaker) skulle kunna tänka mig att lägga frysta lingon ovanpå glassen istället. Helt perfekt dessutom att göra något med äggvitorna som blir över i glasstillverkningen. Var dock inte tillräcklig snabb med kameran innan glassen började smälta, men ni kan säkert ändå känna hur det smakade.


Julig glace au four, 4 pers.
½ mjuk pepparkaka bakad i avlång form (1 ½ l)
½ l lingonglass (vaniljglass blandat med rårörda lingon)
2 äggvitor
½ dl socker
har du mandelspån hemma så toppa med det

Sätt ugnen på 275°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ned sockret. Dela pepparkakan på längden och lägg i botten på en ugnsform (jag stansade ut 4 rundlar). Har du vaniljglass så blanda den med lingonsylt. Lägg glassen ovanpå pepparkaksskivorna. Fördela marängen över så den täcker allt, annars smälter glassen i ugnen. Sätt in i mitten av ugnen i 5 minuter tills den fått fin färg. Servera genast.

Ibland är kärleken grön

12/14/2011

För ett par år sedan införde, eller rättare sagt överförde, min väninna Jessica en jultradition till oss. Hon bjöd hem oss uppesittarkvällen, dagen före julafton på grönkålssoppa och första uppskivandet av julskinkan. Hon kommer från västkusten (kanske inte beror på det) och där har de haft som tradition att koka grönkålssoppa på skinkspadet som blir när de kokat julskinkan. Matglada Berra och jag blev förälskade i soppan. Varför har inte jag kokat grönkålsoppa tidigare?! Allra bäst är det om julskinkan är griljerad och klar att skivas upp, för gott att servera till är en julskinkesmörgås. Nu hade jag ingen julskinka färdig när jag blev sugen på grönkålsoppa, men kokta ägghalvor och lite knaperstek bacon är gott att toppa med. Själv hade jag några skivor lufttorkad skinka som jag gjorde "chips" av i ugnen (10 minuter 200°). Same same but different :-) Så gott!

Nu ska jag masa mig iväg och träna fast att jag är alldeles för trött. Men nu är det försent att avboka. Jag ska lägga mig en stund i massagestolarna efter passet. Kan alltid hoppas att någon väcker mig innan de låser för natten...


Grönkålssoppa, 4 pers. (går självklart bra att göra soppan helt vegetarisk)
250 g färsk grönkål (1 stånd), hackad
8 dl skinkspad och/eller grönsaksbuljong
1 dl hackad purjolök
2 dl crème fraiche
vitpeppar

Tillbehör:
kokta ägghalvor
strimlat stekt bacon
gärna julskinkesmörgås

Koka upp grönkål tillsammans med buljong och/eller skinkspad samt purjolök. Låt koka 5 minuter. Mixa soppan om du vill ha den slätare och tillsätt crème fraiche. Koka någon minut till och smaka av med vitpeppar. Klitteriklart!

Lite luciafirande

12/13/2011

När vi skulle lussa på jobbet idag på morgonen dök detta fina luciatåg upp. Det blev helt plötsligt självklart vilka som skulle ta täten i lusseledet. Många patienter blev så glada när barnen dök upp och sjöng för dem. Det finns faktiskt de som firade sin sista lucia idag. Det är så känsligt med traditioner just när någon inser att de firar högtiden för sista gången. Vårt lilla luciatåg sjöng så fint för alla patienterna. Jodå, jag skrålade också på iklädd landstingets vita dress, glitter i håret och med tärneljus.
Om ni undrar vad det är för en filur i bakgrunden, så är det Anita som även i år ställde upp som tomtemor med sina snygga flätor.


Efter jobbet bar det iväg på luciafirande på Milias dagis. Barnen trotsade regn och blåst för att lussa för oss. De är så otroligt söta med sina lucianattlinnen, tomtedräkter och pepparkaksdränkeröver sina overaller. Så på gården knatade de omkring som små sumobrottare. Några behöver fortfarande en trygg mamma- eller pappahand att hålla i, medan andra är mer tuffa. Milia var lite tveksam först, men sen tog hon ton. Hon är som sin mamma, vi sjunger hellre än bra.


Nu är jag helt bushed och ska krypa ned i sängen. Men det var värt att stiga upp mitt i natten för att lussa, för alla blir så glada.