Om man tror att man inte kan göra en dessert, så har man inte provat pannacotta.

10/18/2009

Om man inte kan laga mat så menar Jamie Oliver att man ska lära sig att laga några få rätter som man blir duktig på och förfinar. För att sedan lära sig nya rätter. Och när det gäller desserter så tycker jag Pannacotta är kanonbra att börja med. Det är enkelt att laga och gillas av både stora och små och går att variera i oändlighet.

Pannacotta 6 pers.
5 dl vispgrädde
2 blad gelatin
1½-2 msk honung
1 vaniljstång el. 1 tsk vaniljsocker

Eller välj en av nedanstående smaksättningar:
~1½ tsk snabbkaffepulver
~½ vaniljstång, 5 kardemummakärnor och 1 kanelstång (sila bort kryddorna)
~1 påse saffran
~lägg lite frysta bär i botten på varje glas
~rivet lime-/citronskal
~100 g vit eller mörk choklad


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädden med vaniljstången och dess frön. Rör ned honungen. Ta upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och rör ned. Häll upp i små glas eller koppar som du sköljt ur med kallt vatten innan. Ställ in i kylen fram till servering, minst 3 h. Sedan kan man servera allt möjligt till.


~Rulla färska blåbär i strösocker och finrivet limeskal och garnera med innan servering.
~Färska bär, som ev. mixats är alltid gott. Friska hallon eller björnbär som brytning till det söta.
~Riv över lite choklad eller toppa med t.ex. daimkulor.
~Äppeltärningar rullade i kanel och stick ned en kanelstång i varje glas.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.